Bygdeton är arrangör av spelmansstämman i Lidhult, och det var i år 34:e året som den anordnades.

Stämman var som vanligt uppdelad i två delar - dels allspel i samband med den folkmusikgudstjänst som hölls i Lidhults kyrka på lördagseftermiddagen - och dels buskspel senare på eftermiddagen på Gautablick.

Annons

Inte mindre än ett 60-tal spelmän från södra Sverige fanns på plats i kyrkan, när Gärdebylåten inledde hela spelmansstämman. Allspelet dominerade folkmusikgudstjänsten. De församlade musikerna spelade sammanlagt nio låtar av den typ som de flesta spelmän redan kan och som man därför kan ta sig an direkt. Utöver den inledande Gärdebylåten fanns på programmet till exempel Hambo på logen, Gånglåt från Grimslöv av Stig Andersson samt den avslutande Minnen från Hjortseryd av Elmer Karlsson.

Kyrkoherde Christopher Meakin höll en kort andakt med musiktema. Arrangerande Bygdeton spelade några av sina klassiker och halländska Harplinge spelmanslag bjöd på sina favoriter.

Kjelle munspelare var ett annat inslag. Ur fickorna halade han upp olika typer av munspel, bland annat ett som gjorde Koppången även lämpad som en munspelslåt.

Kerstin & Jan, det vill säga Kerstin Nilsson i Glamshult och Jan Bengtsson i Hallaböke framförde flera bejublade nummer på gitarr och dragspel.

Efter folkmusikgudstjänsten tog spelmännen en liten paus och drog till Gautablick, dit också en del av publiken följde med och där ytterligare spelmän anslöt. Där blev det buskspel i olika grupper. Gamla bekanta och nya spelkompisar möttes i en musikalisk samvaro. Under flera timmar skapades den speciella stämning som bara spelmansstämmor kan skapa.