Det snickras för fullt i Tobias Broströms lada i Norra Haghult. Här har han och hans fru ett sommarhus.

Tobias Broström, som annars är bosatt i Malmö, gör mycket musik och har en bakgrund som klassisk slagverkare. Blir det då hans egna verk som kommer att framföras i Norra Haghult under festivalerna?

– Ja, det kommer ju att hända, men vi kommer inte att fokusera på min musik. 90 procent av den musik jag skrivit har jag skrivit för symfoniorkester och så mycket symfoniorkestrar kommer vi inte att ha här uppe på festivalen...

Tobias Broström har även skrivit mindre uppsättningar, så en del musik, signerad Broström, kommer det ändå att bli. Men hans verk, berättar han, ska snart framföras under BBC Proms i England och han kommer då också att tillfälligt att återgå som slagverkare på en av dessa konserter.

Förebild Båstad

Runt 100 personer bedömer Tomas Broström att det går att få plats med när ladan i Norra Haghult är ombyggd för festivalerna. Båstad Kammarmusikfestival är en förebild.

Det behöver inte nödvändigtvis handla om kammarmusik och traditionell klassisk musik. Även andra genrer kan bli aktuella i Norra Haghult.

Annons

– Nästa sommar kan jag tänka mig att vi kommit så långt att vi tjuvstartar med en eller två konserter och då kollar vi hur saker och ting funkar. Sedan 2018... tänker jag mig i alla fall en fem dagars eller veckas festival, med konsert varje dag.

Tomas Broströms föräldrar driver en Bed and Breakfast-rörelse inte långt därifrån. Det kommer väl till pass för att kunna inhysa musiker och andra i samband med festivalveckan. Sedan behövs det en ordentlig parkeringsplats och det tänker han använda en intilliggande hage till.

Liten värld

Tobias Broström vill bygga upp verksamheten långsiktigt och kanske blir det även en verksamhet för barn. Det ska också bli möjlighet för gästspel, med bekanta och kompisar inom musikbranschen.

– I Sverige är det en relativt liten värld. De flesta känner varandra.

Han har också planer på att involvera Smålandsoperan.

– Så det kan kanske bli en spelplats för Smålansoperan, och Musik i Syd som jag jobbat mycket med i Malmö och som också verkar i Kronoberg.

Han vill i första hand bjuda dit sitt, som han uttrycker det, " internationella och nationella kontaktnät bestående av musiker".

Han har diskuterat projektet med Markaryds kommun och med sin bank.

Få stöd

Och pengar finns det tillräckligt?

– Just nu lägger jag bara egna medel men...

Tobias Broström jämför städerna med landsbygden. I städerna är det många som slåss om kakan. Utanför de större städerna är förutsättningarna, enligt Broström, bättre när det gäller att få projekt- och verksamhetsbidrag.

I Markaryds kommun händer det inte så mycket, menar han, när det gäller de musikgenrer som är aktuella för honom.

– Jag har rätt så goda förhoppningar om att man kan få lite stöd för verksamheten.

Det finns ett antal fonder och stiftelser som han kan söka pengar ur. Leader Linné för landsbygdsutveckling och Kulturrådet är sådant som är värt att prova i sammanhanget.