– Jag har ju fått 4 000 liter diesel på mina marker, säger Ronnie Johansson som bor granne med den fastighet som brann ner i Lindsberg, i Traryd, på söndagen.

Han berättar dieseloljan har förorenat fastigheten och att dricksvattenbrunnar är hotade, men att ingen kommer och sanerar. Han har varit i kontakt med Markaryds kommun och dess räddningstjänst, samt sitt försäkringsbolag.

– Och ingenting händer och det är snart ett dygn sedan, säger Ronnie Johansson på måndagen.

Han visar sin damm där en stor del av den utspillda dieseln hamnade.

En plan

Det var ett garage som fattade eld. Branden spred sig sedan till bostadshuset som inte gick att rädda.

I samband med branden smälte, enligt Markaryds räddningstjänst, de cisterner som innehöll dielsen. Denna rann sedan iväg via avlopp och en bäck in på Johanssons mark.

Markaryds kommuns miljökontor är involverade, men Ronnie Johansson kan inte säga vem eller vilka som har ansvaret för att dielseoljan kommer bort.

Annons

– Det måste ju finnas en plan för hur man ska göra. Jag menar... det finns ju dricksvattenbrunnar i närheten, säger Ronnie Johansson som känner sig utlämnad och frustrerad.

Brandförloppet i Lindsberg var hastigt och fyra brandstyrkor var i arbete. Några parkerade bilar blev också förstörda hos den branddrabbade fastighetsägaren.

På måndagen var området avspärrat med polistejp då polisens utredare skulle undersöka brandplatsen.

Har begränsat

Brandinspektör Juha Luukkonen säger att räddningstjänsten tillfälligt har hindrat det förorenade vattnet i dammen från att spridas.

– Räddningstjänsten har ju vallat in det. Vi har stoppat och begränsat flödet, säger Juha Luukkonen.

Vad som händer sedan ligger hos försäkringsbolagen.

– Sedan får det ju bli en slamsugare.

För annars är risken att vattnet i dammen stiger och att frånflödet från dammen ökar, förklarar Luukkonen, vilket alltså kan resultera i att dieseln sprids ifrån dammen.

– Jag pratade med mitt försäkringsbolag Folksam. Jag får ju ingen hjälp av dem, säger Ronnie Johansson.

Han säger att försäkringsbolaget menar att han ska driva processen själv. Den branddrabbade grannens försäkringsbolag utreder också brandhändelsen.

– Jag bara tycker att någon får ta tag i det här, så får vi reda upp det sedan, säger Ronnie Johansson som är rädd för att dieseln ska hinna rinna ut i vattensystemet.