Smålänningen

Annons

När demokratin kom till Ljungby

När demokratin kom till Ljungby

Steg för steg slog den politiska demokratin rot i Sverige och därmed också i Ljungby.
Förflyttningen mot målet har varit knölig med många hinder på vägen.
Med början under 1800-talets andra hälft växte folkrörelserna fram och ur dessa höjdes röster med krav på politisk jämlikhet.
Vägen mot demokrati - nationellt och lokalt - visas nu i en utställning på kommunarkivet i Ljungby - hundra år efter beslutet om allmän rösträtt.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Jubileum för ankornas race

På lördagen var det 20-årsjubileum för Trojas Ankrace i Ljungby - ett evenemang som dragit in många sköna slantar till Ljungbyklubben.

Ljungby gillar olika - en dag i sol och färger

Fyra timmar är inte lång tid om det händer intressanta och roliga saker hela tiden. Det visade sig under Inspirationsdagen på Ljungby Gamla torg.
Publiken fick möta många intressanta människor som berättade om sina liv under temat Allas lika värde.

Färgrik parad för allas lika värde

Vilken parad! Det är en mäktig känsla att se så många människor sluta upp under ett tema som Allas lika värde. Tåget var långt och regnbågsfärgerna liksom tog över gatorna för en stund.

Ulrik: ”Jag börjar snart att gråta”

Stående ovationer när Rockom för sista gången klev av scenen.
– Man säger att musik ska byggas utav glädje och det stämmer verkligen in på Rockom, säger Agneta Json Granemalm som har följt bandet sedan start.

11-kaffe med Ljungby manskör

Ljungby manskör fyller 100 år om två år. Ljungbydagarna har passerat de 20, men aldrig har de tidigare sammanstrålat. Men på torsdagen var det premiär - Ljungby manskör underhöll och ledde allsång vid det nyinstiftade 11-kaffet i Stora tältet.

Rockom tar farväl av scenen

I 30 år har de spridit glädje i Ljungby och lite var stans i Sverige men på fredagen gör Rockom sin allra sista spelning.
Efter det traditionella Tältdraget på Ljungbydagarna kliver Rockom av scenen för gott. Det är nu sista chansen att få se Rockom som liveband.

Ljungbydagarna bjöd på rock'n'roll

– Vi kommer att bjussa på det godaste, det kommer att bli grymt det här, säger Kee Marcello från Europe innan det var dags för honom att äntra scenen.
Och visste blev det rock'n'roll!

Hon tog hem segern i Ljungbyartisten

När mannekängerna klivit av scenen i tältet var det dags för nio talanger att kliva upp och leverera sina röster. Det gjorde de inför en stor publik och visst levererade de.
Men det var en tävling och med det en vinnare. Det var Amanda Andersson från Falkenberg som tog hem segern i Ljungbyartisten.

Matkulturella torget är i gång

Efter att ha gått ett varv bland alla matvagnar på torget förstår man hur uppskattade de olika rätterna är.
– Stekt strömming med potatismos, det bara måste man ha. Det är maten som man går hit för, säger Yvonne Friman.

TV: Fredrik Reinfeldt i Ljungby

Under tisdagen besökte Fredrik Reinfeldt Ljungby. Hör före detta statsministern svara på frågan om vad han tror är viktigt för en kommun som Ljungby.
En längre artikel om Fredrik Reinfeldts besök publiceras under eftermiddagen.

”Vi saknar bara någon enstaka lärare”

I dag startar höstterminen för eleverna i grundskolan. Och inom skolans värld har det arbetats intensivt för att alla elever ska ha lärare på sin första skoldag. I vissa fall har det arbetats in i det sista.

Felix Rosenqvist till sjukhus efter krasch i Indycar

Felix Rosenqvist från Värnamo var inblandad i en krasch redan på det första varvet och fick bryta Indycarloppet i Pennsylvania.
Han fick föras till sjukhus för vård men kunde åka hem efter en läkarkontroll.

Fortsatt trassel i tågtrafiken på Södra stambanan

Tidigast på fredag kan tågen börja köra igenom Hässleholm efter den våldsamma branden.
Mängder av tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar. Och dessa problem kommer alltså fortsätta ännu en tid för dem som ska åka tåg på Södra stambanan.
– Det kommer att ta ganska mycket längre tid att resa under hela veckan, säger Dan Olofsson vid SJ:s presstjänst till TT.

Effektivt målskytte när Älmhult hakar fast i streckkampen

Älmhult tog under lördagen emot bottenkollegan Högaborg i en viktigt streckmatch. Då klev lagets ettriga anfallare fram och blev matchhjältar.
- De hade bollinnehavet, vi gjorde målen.

Emily Brontë sätter ord på den rasande kärleken

Det finns böcker som förändrar vårt sätt att tänka eller som berör oss på ett djupare plan. I kulturredaktionens serie "Min klassiker" berättar åtta skribenter om författarskap som har varit betydelsefulla i deras liv. Johanna Andersson väljer att återvända till klassikern "Svindlande höjder" av Emily Brontë, en bok som hon läste för första gången som 13-åring.

Pontus och Jörgen leder JSM

Pontus Lönnström från Nora och Jörgen Lindahl från Alvesta körde mycket bra i Kolsvarundan. De leder nu junior-SM och ligger tvåa i stora SM i klass 2WD Otrimmat.

Nostalgidag med militär mönstring

För den oinvigde besökaren kunde intrycket vara att militären i lördags hade invaderat buss- och teknikmuseet i Torpa.
Militärfordon på militärfordon stod uppställda i räta linjer, och intill ryckte en rysk stridsvagn T55 fram och avfyrade projektiler.
Men det handlade förstås inte om någon invasion från främmande makt utan om ett besök från militärmuseet i Delary.
Som väntat tilldrog sig stridsvagnen stort intresse bland besökarna, och något av dagens huvudperson blev därför Holger Wedler, som gasade och styrde i förarutrymmet på den bepansrade tungviktaren.

Ledare: Därför borde sommarlovet kortas

Snart börjar skolan. För de som går till skolan för första gången handlar det om att träda in i en helt ny värld. För de flesta har däremot hela tio veckor passerat sedan skolbänken senast intogs. Det är på tok för lång tid.
Artikel 2 av 19
Jubileum för ankornas race
Tillbaka till startsidan