I helgen var det dags för en av Markaryds stora händelser, vårmarknaden. En riktig familjefest som lockar mycket folk, i år med flera kända artister från bland annat Melodifestivalen.

Mitt under lördagens festligheter dök ett 15-tal nazister från Nordiska motståndsrörelsen upp framför Asia Corner.

– De ställde upp sig med sin banderoll, flaggor och fanor och började dela ut tidningar, som en manifestation, berättar Joakim Pohlman (S) som företrädde sitt parti i ett av marknadsstånden.

Tog diskussionen

Något som fick honom att reagera starkt.

– Jag gick fram och kom i diskussion med en av dem, som var förintelseförnekare. Jag blev så förbannad och ledsen att jag gick därifrån.

Han var inte den enda som reagerade.

– Vi var rätt många som tog diskussion med dem och frågade vad de gjorde här. Många vågade ifrågasätta, det tycker jag är bra, säger han.

Väljer mindre orter

Joakim Pohlman har aldrig tidigare sett så många företrädare för rörelsen Markaryd. Däremot ska det ha varit en eller två där förra året.

Han tror att det är ett kringresande sällskap som åker till mindre orter – och tvivlar på att de hade sökt tillstånd för sin aktivitet.

– Jag tror de passar på att åka till mindre orter. Polisen har inte lika hög närvaro och kan inte organisera sig lika snabbt som i större städer, menar han.

Joakim Pohlman tycker i vilket fall som helst att det inte passade in.

Annons

– De passar ingenstans. Många blev nog chockade över att se dem stå där i givakt bland marknadsstånden. En del blev nog rädda och skrämda, säger han och berättar samtidigt att ordningsvakterna höll ett vakande öga.

Ta bilder tillbaka

Även Bengt-Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryd, har reagerat på deras oanmälda besök.

– Som de flesta andra kände jag obehag, men vi hade mellan 3 000- 5000 besökare som njöt och sjöng med i musiken. Det var en fantastisk stämning och gemenskap, som blev som en motvikt till ondskan, säger han.

När Smålänningen frågar om bilder från händelsen tror han inte det finns.

– Det var kanske någon som fotograferade, men de stod redo med kamera att fotografera tillbaka. De dokumenterar och lägger förmodligen ut det. Så jag är inte säker på att någon vågade det, säger han.

Relaterat: Folkligt, festligt och konfettiregn på årets vårmarknad