I april i år skrev Smålänningen om att mc-gänget No Agony hade skaffat en klubblokal på Södergårdsvägen i utkanten av Åby och Lagan.

Polisen berättade då att No Agony hade kopplingar till kriminella mc-gänget Bandidos.

Nu har No Agony blivit underklubb till Bandidos. Man har bytt till Bandidos färger och ändrat namn till Cobra MC Sweden.

– Vi har ju trott att det skulle gå åt det här hållet, men det är ändå inte de signaler de har lämnat tidigare. Jag har pratat med No Agony flera gånger, och de har sagt att de bara är några killar som åker motorcykel, säger lokalpolischefen Anders Karlsson.

Utanför samhällets lagar

Men nu blir No Agony den första mc-klubben i Sverige som får namnet Cobra MC Sweden. De är redan etablerade i Danmark och ska ha runt 100 medlemmar där.

Annons

Cobra MC är ett av de mc-gäng som bär väst med ett märke där det står 1 %.

– Det betyder att de är de 1 procent som ställer sig utanför samhällets lagar och regler och att de tillämpar egna regler. Så det är klart att jag är orolig, förklarar Anders Karlsson.

– Vi har haft enskilda medlemmar i Hells Angels och Bandidos i Kronoberg förut. Men vi har aldrig haft en mc-klubb som etablerat sig här som inte accepterar samhällets regler på det här viset.

Poserade i nazistmössa

Jimmie Carlqvist är president för Cobra MC. Robin Natzén är sergeant at arms. Den beteckningen används av mc-gäng som Bandidos och Hells Angels och betyder att personen är säkerhetsansvarig.

Det blev en riksnyhet förra hösten när Robin Natzén, som valts in på Sverigedemokratmandat i fullmäktige i Gnosjö, poserade i en nazistmössa på sin Facebooksida. Han sade då till Värnamo Nyheter att det var en plojgrej, att bilden togs på en fest och att han inte var nazist.

Hur ska polisen hantera att det finns en underklubb till Bandidos i Lagan?

– Vi kommer att ha extra bevakning på Cobra MC, vi ska ha koll på dem. Men vi tänker inte gå på dem som klubb, utan vi ska titta på om de enskilda medlemmarna sysslar med brottslig verksamhet, klargör Anders Karlsson.

– Och vi har ju redan samarbete med polisens underrätelseenhet i hela landet kring sådana här mc-gäng.