Smålänningen

Annons

Nobelpriskandidat #5: Maryse Condé

Nobelpriskandidat #5: Maryse Condé

På måndag är det dags för den stora Nobelfesten, men någon författare finns inte med bland pristagarna. Kulturredaktionens medarbetare har därför valt ut egna Nobelpriskandidater. Litteraturvetaren Ylva Lindberg vill ge Maryse Condé priset.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet

Eftersom Svenska Akademien inte kan enas, delas det inte ut något Nobelpris i litteratur i dag. Istället väljer kulturredaktionen att uppmärksamma årets fredspristagare. Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sitt arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter. Johanna Andersson har läst deras biografier och hoppas på ett paradigmskifte.

Nobelpriskandidat #6: Nina Bouraoui

Inför Nobeldagen på måndag har sex av kulturredaktionens litteraturkritiker lyft fram värdiga pristagare till Nobelpriset i litteratur. I den sjätte, och sista, delen av artikelserien utser Ulla Strängberg till franska författaren Nina Bouraoui till pristagare.

Nobelpriskandidat #4: Margaret Atwood

I år delas det inte ut något Nobelpris i litteratur, men kulturredaktionen har ändå valt att uppmärksamma några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Kulturjournalisten Maria Friedner vill ge priset till den kanadensiska författaren Margaret Atwood.

Nobelpriskandidat #3: Amos Oz

I år kommer det inte att delas ut något Nobelpris i litteratur. Medan Svenska Akademien fortsätter att gräla, så uppmärksammar kulturredaktionen några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Litteraturkritikern Josef Rydén vill ge priset till den israeliska författaren Amos Oz.

Nobelpriskandidat #2: Haruki Murakami

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten inom Svenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Rikard Flyckt vill ge priset till japanske romanförfattaren Haruki Murakami.

Nobelpriskandidat #1: Marie NDiaye

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten ino mSvenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Först ut är Björn Kohlström som vill ge priset till den franska författaren Marie NDiaye.

Ny bok med företagshistoria

Nu är den andra boken om Vibro-Verkens och Dynapacs historia klar. Den handlar om ett kvarts sekel fram till 1986. Ytterligare en bok är på gång och kan ges ut om något år.

Gård i Hästveda övertänd – 47 personer har evakuerats

På tisdagens förmiddag utbröt en gräsbrand vid Åbuamossen, drygt 25 kilometer utanför Markaryd. Branden spred sig snabbt. På kvällen hade 47 personer fått lämna sin bostad och flera hus var eldhärjade.
Branden var inte under kontroll och runt 800 hektar brinner, skriver Kristianstadbladet.

Påskkul på Kastebergs gård

Som ett litet pärlband kom påskfirarna för att lyssna på Siw Svensson när hon som påskkärring berättade sagor på Kastebergs gård.

Här är laget i veckans elva

Sporten återupplivar en gammal klassiker. I början av varje vecka kommer vi att plocka ut veckans elva där spelarna som stuckit ut - den här gången under de två första veckorna - i lokalfotbollen tar plats. Vilka togs ut i premiärelvan?

Räddningstjänsten knackar dörr

Snart knackar det på dörren hos folk som bor på landsbygden kring Häradsbäck.
Det är Räddningstjänsten som kommer på besök.
Med sig besökarna information och frågor om brandskydd och krisberedskap.

Ett vattensmart Kronoberg

Att man i Sverige kan vrida på kranen och få rent vatten är oftast självklart, men de senaste årens vattenbrist har visat att obegränsad vattentillgång inte alltid är något man kan räkna med.
Nu går Länsstyrelsen i Kronobergs län, tillsammans med länets kommuner ut med kampanjen Vattensmart.

Clownen Mike: ”Ett leende tillbaka är löneförhöjning”

Är man rädd för sprutor eller ett stick i fingret kan det vara skönt att få tänka på något helt annat. – Såpbubblor brukar fungerar bra vid sådana tillfällen, säger sjukhusclown Martin Ibohm som i tisdags besökte barn- och ungdomsmottagningen i Ljungby.

Insatsstyrkan kallades in efter pistolviftande i Hamneda under påskhelgen

Någon hade sett någon vifta med pistol.
Det var upprinnelsen till en stor polisinsats i Hamneda under påskafton.
Artikel 2 av 15
Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet
Tillbaka till startsidan