Det var oerhört jämnt mellan de alla fem kandidaterna till Hjärtat på rätta stället och alla kan med stolthet känna sig särskilt utvalda för det goda de gör för andra i vardagen.

Flest röster från Smålänningens läsare fick Ljungbys Anna Andersson som jobbar som specialpedagog. Hon startade en insamling genom en Facebookgrupp och uppmanade vänner och bekanta att hjälpa till att få ihop pengar för barns rätt att gå i skola. De i sin tur uppmanade andra och pengar flöt in till detta fina ändamål. Hela 343 000 kronor landade summan på som nu gör att långt över tusentalet barn nu kan få gå i skola.

På Musikhjälpens sida kunde de följa både sin egen grupp och andras och snart låg de på sjätte plats om att ha samlat in mest pengar. Detta triggade Anna ännu mer och snart slängdes ännu en förfrågan ut. Vilket resulterade att de hamnade på femte plats i Sverige med sin insamling för barns rätt att gå i skola.

– Det är med barnen vi måste börja, de är det viktigaste av allt, säger Anna till Smålänningen efter att hon hämtat sig efter att ha mötts av oväntade gäster i sitt hem.

– Jag har varit ute och gått och fick då ett sms från en kompis som skrev att Smålänningen var hemma hos mig och att jag var tvungen att skynda mig hem. De hade känt igen vår halltapet.

Annons

– Det här känns helt fantastiskt, bara att bli nominerad var som att få Nobelpriset, detta är jätteroligt.

Så hur kommer nu Anna att fira detta?

– Åh, det är ju alla hjärtans dag också så det får väl bli lite middag med familjen i kväll. Jag vet ju vilka som nominerat mig så jag får väl fira med en skål i skumpa ihop med dem senare som utlovat.

Smålänningen vill inte riktigt släppa Anna här utan vill veta mer om henne. Det får vi också göra då livskamraten Arthur Veres kommer hem. Vid köksbordet tillsammans med Anna, Arthur och sonen Svante får vi veta att Anna och Arthur har varit ett par sedan fem och ett halvt år tillbaka. I familjen ingår också hunden Hugo. Hugo som för tillfället är på hunddagis.

– Vi träffades på Sweden rock, berättar Arthur.

Detta kunde vi kanske ha anat då sonen Svante har en tröja med rockbandet Metallicas logotyp på.

– Ja, Anna är en varmhjärtad person som bryr sig väldigt mycket om andra. Hon gör det med hjärtat på riktigt för att hon vill, inte för att hon måste eller får pengar för det.

– Det är bra att lyfta hjältarna i vardagen som ofta jobbar för andra i det tysta. Det finns många där ute som är värda att hylla, inte minst de som jobbar för barn och ungdomar i idrottssammanhang. Tänk vad vikigt det är att alla barn får en bra fritidssysselsättning, säger Arthur.

Under samtalet så kommer det fram att både Anna och Arthur gör vad de kan för att hjälpa till där det behövs genom att skänka pengar till bland annat Unicef, Barncancerfonden, flyktingboenden och Världsföräldrar. Det är mer än bara kärleken till rockmusik som förenar de båda.

Anna Andersson är väl värd det vackra keramikfatet, speciellt tillverkat för tillfället av keramiker Maria Larsson i Ljungby, och den vackra blombuketten.