Sedan 2013 har Smålänningen funnits på en digital plattform, först på webben men sedan också i en app. Detta har gett läsarna lokaljournalistik ett snabbare nyhetsflöde, fler bilder, samt längre texter och videoklipp.

Fakta: Så skaffar du Premium

Är du redan prenumerant, men ännu inte har aktiverat ditt digitala konto? Gör det. D..

Fakta: Så skaffar du Premium

Är du redan prenumerant, men ännu inte har aktiverat ditt digitala konto? Gör det. Då får du tillgång till hela vårt premiuminnehåll. Länk: http://bit.ly/2qugEhn

Du som inte har någon prenumeration behöver teckna en för att kunna ta del av Premiuminnehållet: Klicka på en Premiumartikel och följ anvisningarna, gå in på vår prenumerationssida eller kontakta kundcenter på 036-30 40 40 eller kundcenter@hallpressen.se

— Våra journalister blir för var dag allt bättre på det digitala och vår publik växer stadigt, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hallpressen.

Att tidningen digitalt har nått sådan spridning i sitt geografiska område är en av förklaringarna till att ägarna, Hallpressen AB, nu har beslutat att Smålänningen inför Premiummärkning på delar av materialet.

— Vi finns på många orter och har regelbunden bevakning av kommun, region, polis och brott. Men god journalistik och stark lokal närvaro kostar att upprätthålla. Ska man täcka upp det vi gör så måste finansieringen vara bredare. Vi ser att enbart annonspengar i det långa loppet inte räcker för att finansiera våra redaktioner, säger Patricia Svensson.

Finns vilja att betala

Premium innebär att de som besöker Smålänningen på webben med ett digitalt abonnemang kan ta del av unik lokaljournalistik med reportage och nyheter som inte finns någon annanstans. För att få tillgång till det unika materialet krävs en inloggning på smålänningen.se.

— Det kommer löna sig mer att vara prenumerant, säger Smålänningens nyhetschef Anna H. Lilliequist.

Allt fler riks- och lokaltidningar som börjat ta betalt på nätet konstaterar att det finns en vilja att betala för kvalitetsjournalistik.

Annons

Herman Nikolic, redaktionell chef, tror att situationen är densamma i Hallpressen.

— Jag tror att många av våra läsare håller med oss om att det är viktigt att det finns journalister som informerar, rapporterar och granskar i våra kommuner. Att det är värt något. Tillgången till trovärdiga medier lokalt är ytterst en demokratifråga.

Vänta sig lite extra

Vilka artiklar kommer då att märkas med Premium? Jo det är, lite förenklat, lokaljournalistik som är unik för våra plattformar. Reportage, nyheter och granskningar som du inte kan hitta någon annanstans.

— Raka nyheter som till exempel olyckor och sportresultat kommer fortsatt att vara öppna för alla, säger Herman Nikolic.

Premiumläsarna kan vänta sig lite extra i höst.

— Vi kommer att satsa mer på grävande journalistik och serier under hösten. Bland annat kommer lokala politiker få ställas mot väggen och mötas i något som vi kallar Duellen, säger Anna H Lilliequist.

Sju tar klivet

Premium är gratis för dem som har en prenumeration av papperstidningen. För övriga kostar tjänsten 99 kronor i månaden - den första månaden kostar dock bara en krona, så att fler ska få prova på tjänsten. Som bonus kan man även ta del av Premiuminnehållet på alla våra tidningar i Hallpressen.

Sju tidningar tar nämligen klivet in i Premium i höst. De är Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands Dagblad, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning och Smålänningen.

Sedan tidigare används Premium på tre av Hallpressens tidningar i Skaraborg - Falköpings Tidning, Skaraborgs läns tidning och Västgöta Bladet.

LÄS MER: Så gör du som redan är prenumerant för att aktivera ditt konto och komma åt Premium-materialet

LÄS MER: Så blir du premiumkund/våra olika paket

LÄS MER: Här får du mer information om Premium