Den döda tackan hittades på fredagen av gårdsägaren själv.

— Den är dödad av ett lodjur. Den hade ett typiskt bett över strupen från ett lodjur. Tackan hade legat i ungefär fem dygn när den hittades, säger Lasse Carlsson, besiktningsman åt länsstyrelsen.

Ytterligare en tacka saknas men det är fortfarande oklart om den också har fallit offer för ett lodjur.

Annons

Lasse Carlsson uppger att det är ovanligt att lodjur attackerar får. Men den senaste tiden har det inträffat flera gånger i Häradsbäckstrakten.

— De flesta lodjur äter inte får, men några enstaka gör det. Det är vanligare att hunddjur attackerar får, säger Lasse Carlsson.

För ungefär en månad sedan dödade ett lodjur fyra får utanför Eneryda, också det i Älmhults kommun. Och för ungefär ett år sedan dödades två tackor på en gård i Pjätteryd. Lasse Carlsson konstaterade några dagar senare att en annan tacka attackerats av ett lodjur i en hage utanför Häradsbäck. Den var så illa däran att den fick avlivas.

Om det är samma lodjur som härjar i trakten återigen är svårt att veta menar Lasse Carlsson. Likaså om fler attacker kan befaras i närtid.

— Lodjur är lite speciella. De har väldigt stora hemområden. Det är lite av charmen med lodjur, att de gör precis som de vill, säger Lasse Carlsson.