Björn Gullander är ordförande i Ljungby konstförening och Alf Hansson i Ljungbergmuseets Vänner. Båda vurmar för konst och tillsammans har deras föreningar närmare 1.000 medlemmar. Konstintresset i Ljungby är alltså stort och då bör även intresset finnas för att titta på konst på bio.

Under hösten visades tre konstfilmer på Garvaren, och nu är det snart dags för en ny omgång. Fyra filmer är inbokade under våren. Av dessa handlar två om Vincent van Gogh, bland annat årspremiären som visas nästa måndag.

En biograf är inte bara öppen för vanliga långfilmer. Att livesända operaföreställningar och skådespel har ju förekommit en tid, och numera satsar man också på att locka den konstintresserade allmänheten till biosalongerna genom att visa filmer om konstnärer och deras verk.

– Garvaren Bio tog initiativet till de här filmerna, och vi nappade naturligtvis, säger Ljungby konstförenings ordförande Björn Gullander, och får medhåll av ordförandekollegan i Ljungbergmuseets Vänner Alf Hansson.

– Eftersom våra medlemmar är intresserad av konst så bör dom rimligen också vara intresserade av att se filmer om konst, säger Gullander. Vi kanske inte fick ut informationen om höstens filmer så bra, men nu är det spännande saker på gång igen.

Annons

– Medlemmarna i föreningarna får rabatt på biobiljetten, säger Alf Hansson. Jag skulle tror att åtminstone två tredjedelar av våra medlemmar är bosatta i Ljungby, så det här bör locka en del av dem.

En per månad

Vårens konstfilmer ges på måndagskvällar, en per månad framöver. Årspremiär blir det nästa måndag, den 15:e januari, då filmen "Loving Vincent" ges. Längre fram visas ytterligare en film om Vincent van Gogh.

"Loving Vincent" hade biopremiär så sent som för två månader sedan. Filmen har över lag fått lovord i pressen. "En hisnande bioupplevelse" skrev till exempel Svenska Dagbladet.

Filmen "Loving Vincent" handlar om en av tidernas största konstnärer, Vincent van Gogh. Filmen fångar hans livsöde och hans död gnom att ge röst åt hans brev och nytt liv åt karaktärerna i hans målningar,

Det som är mycket speciellt med den här filmen är att det är världens första helt oljemålningsanmierade film. Sammanlagt 150 konstnärer producerade en oljemålning för var och en av filmens 65.000 bildrutor.

Om Matisse

Nästa konstfilm som visas är "Matisse", som ges på Garvaren Bio den 12 februari. Det är en rundtur på utställningen Henri Matisse: Le Cut-Outs, där experter och konstnärsvänner tar oss med på en rundtur. Det blir också inslag med Matisse i arbete.

12 mars visas "Michelangelo: Kärlek och död", ett konstnärsporträtt baserat på National Gallerys utställning.

Och så, den 16 april, blir det en ny van Gogh-film. Det är dokumentären "Ett nytt sätt att se" , där van Gogh-museet genom ny forskning avslöjar de senaste upptäckterna och välkända konsthistoriker ger sina tolkningar av hans verk.