Januari:

5 januari

Kommunalrådet Magnus Gunnarsson firade sin 50-årsdag med att öppna dörren till sitt hem. ”Den roligaste presenten är att folk kommer”, sa kommunalrådet.

9 januari

Anna Nilsson och Josefin Andersson från Ljungby var i Thailand när ett extremt kraftigt monsunregn drog in över södra delen av landet. Sex människor omkom och långt fler än 100 000 hushåll har drabbades. För Anna och Josefin gick det bra, men det blev en resa de sent kommer att glömma: ”Nästa gång får man nog kolla väderprognosen. För det här vill jag absolut inte göra om”.

10 januari

Årets skidpremiär försenades när snökanonerna i Myrebobacken strejkade. Anledningen var Ljungsjöns dyiga vatten täppte igen munstyckena.

30 januari

Sydvästra delen av Kronobergs län är bland de tryggaste områdena i Sverige. Det visade polisens trygghetsundersökning. ”I 20 år har vi mätt folks trygghet och om de utsatts för brott under det senaste året”, sa polisområdeschefen Anders Karlsson.

Februari

6 februari

Företaget Ymer Technology flyttade sin produktion från Kina till Ljungby. Totalt blev det upp emot 60 nyanställningar. ”Det är en extremt häftig expansion för de satsar väldigt mycket pengar”, sa näringslivschef Christopher Moberg.

16 februari

En brand inträffade i en lägenhet i Lagan. Kvinnan hittades på golvet på toaletten och hon fördes till Ljungby lasarett, men hennes liv gick inte att rädda. Polisen kom sedan fram till att det var cigarettrökning som var brandorsaken.

22 februari

Ljungby kommun fick reda på att man passerat 28 000 invånare. ”Jätteroligt att vi ökar på detta sätt!” tyckte kommunchef Jonas Jönsson.

Sverige nådde också milstolpen 10 miljoner invånare under året.

23 februari

En dröm gick i uppfyllelse för Ljungby IF när klubben fick en ny klubbstuga. Med modernare och ändamålsenligare lokaler nära fotbollsplanen såg klubben framåt.

– Det här är ett enormt avstamp inför framtiden, sa Ljungby IF:s ordförande Mats Berglund.

Mars

3 mars

Peter Nielsen på Astradskolan är slöjdläraren som byggde om slöjdsalen och lät eleverna vara delaktiga i projektet. 250 timmar lades ned.

10 mars

Ett HVB-hem i Ljungby anmäls till Arbetsmiljöverket då delar av personalen slår larm om sin arbetsmiljö. Enligt anmälan förekommer såväl sexuella ofredanden, våld, hot och kränkningar.

16 mars

Länsstyrelsen har godkänt Trafikverkets planer om utbyggnad av E4, vilket innebär att bygget bör inledas våren 2018. 2021 ska E4 vara fullt utbyggd som motorväg.

22 mars

En man anställd på en Ljungbyskola häktas misstänkt för flera sexualbrott mot barn. Det visar sig under utredningens gång att mannen bland annat filmat barn på skolan när de duschat.

24 mars

Annons

Nordea meddelar att de stänger Ljungbykontoret och att personalen flyttas till Växjö. Enligt kontorschefen Sebastian Tirsén beror förändringen på att allt fler sköter sina bankärenden online.

April

12 april

Swedrive i Lagan lägger in en ny växel och bygger ut och investerar för 28 miljoner kronor.

13 april

Anna Lagerbielke, mamma till Olle som har Downs syndrom, väcker debatt om kub-testet som erbjuds alla gravida. "Barn som Olle väljs bort redan som foster".

19 april

Rullstolsburna Ida Lööw och hennes familj kämpar för att dottern ska kunna åka säkert och fastspänd till skolan. Till slut får de rätt.

24 april

Vänsterpartiet vill köpa in burkinis till simhallen. Det som motförslag på att Sverigedemokraterna tagit upp frågan om att stoppa försäljningen av detta badplagg. Somaya Lahouaichiri (bilden) reagerar mot att plagget anses kränkande.

Maj

8 maj

Nya lasarettslabbet invigt

Många positiva effekter blev resultatet när Ljungby lasarett återstartade sitt kemilaboratorium. Den stora var att sjukvården fått ett labb i toppskick - effektivt, säkert, personalvänligt och redo för framtiden.

15 maj

Nya Lagavallen invigdes

Med musik, drilluppvisning, tal, humor och massvis av fotboll invigdes nybyggda Lagavallen i Ljungby.

– Det finns inget annat lag, ingen annan stad, ingen annan kommun som har en hybridgräsplan. Här har varit många och tittat, elitklubbar från Sverige och utomlands, men de får ta rygg på oss, sa kommunalråd Magnus Gunnarsson innan han förklarade Lagavallen i Ljungby för invigd och klippte bandet.

24 maj

Första spadtaget för Kalmars nya innovationscenter

Den 24 maj togs det första spadtaget på industritomten på Karlsro. Men orden ”En historiks händelse” välkomnade Dan Pettersson, senior vice president besökarna. En plats för Kalmar att samla olika sorters kompetens på samma ställe i detta innovationscenter.

26 maj

Ett mullrande Ljungby centrum under Riksettanrallyt

Över 1 100 bilar och 2 500 besökare passerade staden. Det fick konferenciern, tillika motorstjärnan, Tina Thörner att citera Nelson Mandela. Riksettanrallyt 2017 blev helt enkelt en stor succé.

31 maj

Ljungby är bäst igen

När fastighetsägarna i den södra regionen (Skåne, Blekinge och Kronoberg) har svarat på frågor hur de upplever fastighetsföretagareklimatet i sina respektive kommuner så segrade Ljungby kommun för hela den södra regionen.

Juni

13 juni

Studentflak med sexistiska budskap

Studentflak med sexistiska budskap på banderollerna blev 
flitigt diskuterat på 
Facebook 
i många dagar. I Ljungby tog gymnasiechef Jimmie Nilsson upp ämnet med eleverna.

19 juni

Massiva protester mot 
stängning av akuten

Region Kronobergs förslag om att stänga akuten i Ljungby nattetid väckte massiva protester både från lokala politiker och personal på Ljungby lasarett. Efter massiva protester meddelade de senare att de backade i sitt förslag.

23 juni

Janssons ängar bebyggs inte

Det blev ingen bebyggelse på Janssons ängar utmed ån Lagan, beslutade fullmäktige slutgiltigt. Området ansågs inte hålla för bostäder, fritidsgård eller liknande utan riskerar att eroderas eller översvämmas.

26 juni

Per Berg får betala priset för besparingarna

Autistiske Per Berg fick sin dom då det bestämdes att han inte skulle få fortsatt personlig assistans.

Ljungby klättrar i miljörankning

28 juni

Sen 2009 har tidningen Aktuell Hållbarhet utsett Sveriges bästa miljökommuner. I årets rankning fick Ljungby kommun sin bästa placering hitintills.