Valen var lika få som möjligheterna. När första hustrun dog blev mormor gårdens fru. En praktisk lösning, särskilt när inte samhället backade upp fria val. Nio barn föddes varav ett var min mamma.

Nio barn föddes varav ett var min mamma. Hon skulle inte bli som mormor, nej, hon ville något med sitt liv. Men detta något kom att förbli diffust och oförlöst.  ”Om jag inte hade åkt hem igen, vad hade det blivit av mig då?” funderade hon ibland när vi barn var vuxna.

För hon åkte ju iväg och jobbade inom textilindustrin i Skene men kom tillbaka efter ett par år. Blev barnflicka - och så träffade hon mannen som kom att bli min far. Och mamma blev hemmafru. Blev och blev, ordet låter så ödesbestämt och på något sätt maktlöst. Men fem barn tyder på stor handlingskraft, det var alltid fullt upp att göra och maken jobbade dygnet runt med sitt åkeri.

Så dog han, alldeles för tidigt, och mamma blev ensam med två barn i skolåldern.

Klart att det blev knepigt med försörjningen. Klart att hon funderade över sina val. Över det som bara blev. Över att hon aldrig tog reda på vad hon dög till, som hon sa. Att man inte tänkte på att två starka föräldrar ger stabilitet åt familjen när det oväntade händer.

Jämställdhet, lika villkor, självständighet, rättvisa och makt. De orden använde hon inte, men i sitt ansvarstagande blev hon en förebild som gav trygghet och visade att kvinnor kan.

Jag inbillar mig jag lever jämställt men det är nog inte så. Min dotter säger att feminism är överspelat, det är rena självklarheten i dag så jag behöver inte bekymra mig.

Så jag vänder mig till femte generationens kvinnor, mina barnbarn, som pyntar sig i rosa små kjolar och glittriga naglar för att de tycker att det är fint. Som rider och spelar fotboll och har en pappa som säger att dessa tjejer kommer att slå varenda kille i kunskap i skolan. Men det tar grabbarna igen på lönen sen, säger jag, och då grymtar han bara.

Till barnbarnen viskar jag att de ska ta reda på vad de tycker om och vad de vill göra. Och att de själva ska ta ansvar för sina drömmar. Så att livet får chans att bli som de vill. Att det inte bara blev.