Föräldern, som vill vara anonym, menar att det skulle kunna ske allvarliga incidenter på förskolorna i Ljungby kommun.

– Staketen är under all kritik! De är alldeles för låga, och gjorda av trä. Barnen kan lätt klättra över dem, skada sig och fastna mellan brädorna, menar föräldern.

Annons

– Min son rymde från sin förskola. Jag har hört att man vänt staketet på vissa ställen så att det ska vara svårare att klättra över, men det hindrar inte barnen. De kan lätt sätta foten genom spjälorna och klättra över.

En förebild

Personen jämför med Älmhults kommun, som har staket liknande Gunnebostängsel, och tycker att sådana staket känns tryggare.

– De är höga med väl fungerande lås och säkerhetskedjor. Älmhults förskolor är en utmärkt förebild för hur utemiljön bör se ut på alla förskolor, säger föräldern.

Nattlig tillsyn

Personen menar också att nedskräpning är ett problem på förskolorna, och tycker att det borde införas rutiner för personalen för att kontrollera att det inte ligger farliga saker där barnen ska leka.

– Sen ska vi inte tala om de föremål som kan hittas på en förskolas utegård, allt från glasskärvor, rakblad och ölburkar. Det är emellanåt en hel del personer som vistas där på kvällar och nätter som inte har där att göra, menar personen och tycker att även detta problem skulle avhjälpas med högre staket eller nattlig tillsyn av förskolorna.