Det kom flera larm efter ovädret på onsdagskvällen. Ett av dem gällde ett område i skog sydväst om Lidhult. Närmaste samhällen är Hjortaberg och Hunnsberg.

När tidningen nådde styrkeledaren vid räddningstjänsten i Ljungby cirka klockan 21 var branden lokaliserad men omfattningen var svår att bedöma.

– Branden är liksom spridd i ett avlångt område, säger Hans Norén, styrkeledare vid räddningstjänsten i Ljungby.

Vid 23.30 var den första branden under kontroll.

– Vi håller på med eftersläckning nu.

Räddningstjänsten hade svårt att ta sig fram i det otillgängliga området och inte bättre blev det. SOS Alarm uppger vid 22-tiden att ytterligare en brand hade hittats i samma område sydväst om Lidhult men i trakten kring Kränkeboda.

– Det var en helikopter som såg branden i skogen kanske 3-4 kilometer från den första, men vi håller fortfarande på att lokalisera den och har inte hittat den, säger Hans Norén.

Det är otroligt svårt att ta sig fram och räddningstjänsten får gå till fots och använda bandvagn, förklarar Hans Norén som bedömer att man måste vara kvar i skogen fram till morgontimmarna på torsdagen.

Under morgonen och förmiddagen letade räddningstjänsten efter nya bränder i de områden där det brunnit tidigare, och upptäckte att branden i Kränkeboda hade blossat upp på nytt.

Det var även flera blixtnedslag även i Älmhultstrakten under kvällen vilket bland annat ledde till elavbrott på flera platser.

Annons