Det var i mitten på december som barn- och utbildningsnämnden beslutade att föräldrar som betalat förskoleavgift som kommunen felaktigt tagit ut ska kunna begära tillbaka sina pengar. Enligt beslutet kommer dock inga pengar betalas tillbaka till de som haft sina barn på förskola under lov eller över 525 timmar.

Bakgrund:

Frågan handlar om att kommunen har gjort fel när de tagit betalt för de 15 timmar i veckan ..

Bakgrund:

Frågan handlar om att kommunen har gjort fel när de tagit betalt för de 15 timmar i veckan som barn till föräldralediga och arbetslösa har rätt att vistas på förskolan utan avgift.

Skolinspektionen har gett Ljungby kommun bakläxa och kommunen har nu infört den avgiftsfria förskolan fullt ut. De som redan betalat en felaktig avgift ska få tillbaka pengar, men under vissa förutsättningar.

Nu skickar föräldrarna in en överklagan mot beslutet med hopp om att förvaltningsrätten ska upphäva det.

"Vill slippa ansvar"

- Det finns ingen privatperson som kan ha svårt att se logiken i vad vi kräver från kommunen vilket gör det så märkligt att behöva driva en sådan här enkel fråga mot en förvaltning och nämnd som fördummar sig själva för att slippa ta ansvar, skriver föräldrarna på gruppens Facebooksida.

Marie Steneland som är administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen säger dock att överklagan inte kommer leda till att kommunen ändrar sig.

– Det har kommit in en överklagan som vi har skickat till Förvaltningsrätten idag. Vi har ännu inte formulerat något yttrande till Förvaltningsrätten, det blir nog först i nästa veckan. Men i det kommer vi att vidhålla beslutet som nämnden tog i december. Det är ingen ändring från vår sida, säger hon.

45 ansökningar

Hittills har ungefär 45 ansökningar om återbetalning inkommit till kommunen men ännu har man inte tagit ställning till dessa.

– Den 16 januari är sista dagen att skicka in ansökan om återbetalning. Vi har inte börjat handlägga några ansökningar ännu eftersom vi vill hantera dem alla samtidigt för att få en samstämmighet. Så vi kommer att avvakta med alla till den 16 januari, säger Marie Steneland.