Philip Persson från Karlskrona och Oskar Jensen från Malmö har haft en annorlunda sommar. Sedan den första juli har de varit på resande fot i Sverige för att testa motionsspår i samtliga kommuner.

Genom lokala kontakter får de tips på vilket som är det bästa motionsspåret i just den kommunen de befinner sig i. En av dem springer slingan och den andra fotograferar, sedan recenseras rundan utifrån kupering, tillgänglighet, framkomlighet, anläggning och naturupplevelse.

– Vi ska samla allt i en bok, en bok som vänder sig till alla som är intresserade att röra på sig. Vi har mött många under resans gång som säger att de har längtat efter en sådan bok, framför allt personer som reser mycket i jobbet, berättar Oskar Jensen.

Springer varje dag

Deras egen resa började i mitten av Sverige, närmare bestämt i Idre, och fortsatte rakt upp mot det norrländska inlandet för att slutligen nå Haparanda, där de vände och tog E4:an söderut för att beta av östkusten. Därefter har de slingrat sig ner kommun för kommun. I måndags befann de sig i Finnstugan vid Bräkentorpasjön, där de också hade spenderat natten.

Philip Persson sprang den fem kilometer långa slingan tidigt på morgonen.

– I vanliga fall föredrar jag inte ung växande granskog, men när man vet bakgrundshistoriken med stormarna blir det en ganska intressant naturupplevelse. Jag skulle vilja återkomma om 30 år när skogen återhämtat sig. Sjön var otroligt fin och det var lätt att hitta runt, säger han.

Annons

Oskar Jensen tycker att spårskyltarna i metall, i stället för trä, är ett plus i kanten.

Elljusspåret i Markaryd var de inte lika imponerade av.

– Slingan gick under motorvägen två gånger, bestod av asfalt och cykelbana och avslutningen var luddig. Den får lågt genomsnittsbetyg, säger Oskar Jensen.

Innehållsrik resa

För att hinna med alla kommuner finns det ingen tid för vila och en standarddag springer de två motionsrundor på minst 2,5 kilometer var. Hittills har de tillsammans sprungit 1 880 kilometer, vilket är mer än 44 maraton, och bilen har rullat mer än 14 000 kilometer.

Under resans gång, som de finansierar själva, har de hunnit uppleva en hel del. Inte bara i rena naturupplevelser, utan också träffat inspirerande personer, bland annat den svenske spjutkastaren Kim Amb. När de inte har tältat eller bott i en enkel vallabod, har de blivit hembjudna till folk.

Nu har de tillsammans avverkat 80 procent av Sveriges kommuner och endast tre veckor återstår. Den 30 september avslutas deras tre månader långa resa med ett jippo i Malmö.

Men samtidigt blir det startskottet för arbetet som återstår, nämligen att sammanställa boken och kontakta förlag som kan vara intresserade.

– Vi hoppas att boken finansierar resan i alla fall. Men oavsett om vi går med vinst eller inte har vi haft en innehållsrik sommar, konstaterar Philip Persson.

bok