Enligt Radiotjänsts beräkningar har omkring tre miljoner svenskar rätt att få tillbaka pengar eftersom de enligt tidigare modell hade betalat för mycket i tv-licens. Dock kan det bli problematiskt att få ut extrapengarna för omkring 650 000 svenskar, uppger Aftonbladet.

Pengarna betalas automatiskt ut till alla kunder som har ett konto i Swedbank utan att mottagaren behöver göra något. Men om du har konto i en annan bank kan det bli mer problematiskt.

– Åttio procent får pengarna insatta på sitt konto. Men resterande tjugo procent, cirka 650 000 personer kommer vi inte åt den vägen, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Om du sedan tidigare har anmält konto i en annan bank så kan pengarna betalas ut, men för de som inte har gjort det blir lösningen i stället att en avi skickas ut med beloppet som ska betalas ut. Men det kostar pengar att lösa in avin och för många kunder kan den avgiften innebära att en stor del av pengarna som du har rätt att få tillbaka alltså försvinner. Enligt Radiotjänsts beräkningar kommer så att bli fallet för omkring 10 000 personer.

– Det är beklagligt att avgiften finns, konstaterar Johan Gernandt,

Annons

Avgiften kostar 30 eller 40 kronor och en avi från Radiotjänst kan lösas in på din bank och även i butiker som exempelvis Pressbyrån, Ica, Coop och Willys.

– Är du en väl ansedd kund, har vi hört att det finns vissa som bjussar på avgiften. Men det är ingenting vi kan lova, säger Johan Gernandt.

Tv