– Det här är frustrerande, stölderna är ett jätteproblem för oss. Det kostar oss så mycket pengar varje år att vi hade kunnat anställa mer personal för de pengarna, säger Tommy Aronsson, ägare av Intersport på handelsområdet Ljungbyporten.

I onsdags vid 14-tiden i förra veckan hände en sak på Intersport i Ljungby som hade kunnat sluta illa.

En man gick ut ur affären och när han passerade larmbågen började det pipa rejält från larmet. Mannen började springa. Senare visade det sig att han tagit en jacka.

Blev skärrad

En i personalen på Intersport, som vill vara anonym, tog genast upp jakten på mannen.

– Jag är snabb och jag kom nästan i fatt honom vid Max Hamburgare, där ställde han sig och ringde till någon. När han såg att jag närmade mig och var 50 meter från honom, skrek han till mig: "kommer du närmre så dödar jag dig, jag slår ihjäl dig".

– Han greppade efter något i fickan, och då backade jag. Sedan såg jag att det kom en bil med en kvinna och han hoppade in i den och tog över ratten och körde därifrån, berättar mannen i personalen.

Mannen som jagade butikstjuven såg att mannen som hotade honom kunde vara farlig.

– Ja, han såg inte snäll ut. Det är klart att jag var rädd och skärrad, han var stor och såg farlig ut, säger han.

Möten om stölder

I måndags var det dags igen för samme man i personalen att jaga klädtjuvar på Intersport. Tommy Aronsson, som äger Interport, kräver inte att hans anställda ska ta de här riskerna,

– Vi har möten varje vecka där vi pratar om stölder och rån och hur vi ska uppmärksamma vissa kunder och hur vi ska bete oss i sådana situationer. Vi erbjuder också psykologhjälp åt dem i personalen som drabbats, förklarar Tommy Aronsson,

Men samme man i personalen som ryckte ut i förra veckan jagade återigen en man i måndags vid 15-tiden.

– Nu var det var en man som hade stoppat ned en vinterjacka värd 2 800 kronor i en plastpåse. När han och en kvinna i hans sällskap passerade larmbågarna gick larmet igång, säger Tommy Aronsson.

– De fick gå igenom larmbågarna igen. Kvinnan klarade sig, men på mannen tjöt det direkt. Vi skulle precis ta med honom in på kontoret, så kom det en annan man och plockade upp en dosa ur hans ficka och rusade ut ur affären.

Det var en dosa som ska slå ut larmfunktionen i larmbågarna vid stöld, men i det här fallet hade det inte fungerat. Nu sprang två män och en kvinna i personalen på Intersport efter mannen.

Organiserade ligor

En i personalen från grannbutiken Nordsjö Idé och Design hjälpte till i jakten. De hann upp honom vid Elgiganten. Han gjorde inget motstånd.

– Han hade slängt dosan på marken, men vi hittade den och gav den till polisen när de kom, säger Tommy Aronsson.

I en bil i närheten hittade polisen sedan ytterligare kläder för ett värde av runt 9 000 kronor som stulits på Dressman och KappAhl, oklart dock i vilken stad.

Tommy Aronsson är mäkta trött på alla snatterier och stölder i butiken.

– När vi var inne i Ljungby var det mest snatterier för några tusen kronor per år. Men sedan vi flyttade hit till Ljungbyporten vid E4 för 4, 5 år sedan handlar det ju om stölder för mycket stora belopp.

– Det är organiserade ligor som åker från stad till stad längs E4 och gör stöldräder. Vi har säkert tagit 150 snattare och tjuvar under de 13 år jag jobbat i butiken, men bara tre eller fyra av dem har dömts i rätten. Polisen gör ett bra jobb, men det är lagen det är fel på. Det behövs hårdare lagar för stölder, anser Tommy Aronsson.