– Det här är en het potatis, men det är så här verkligheten ser ut. Utlandsfödda och invandrare i andra generationen är överrepresenterade i vissa brott, säger Frederik Svärd och fortsätter:

Så här skriver Peter Springare bland annat på sin Facebook:

"Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. ..

Så här skriver Peter Springare bland annat på sin Facebook:

"Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i.

Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet.

Jag kommer nu och varje vecka framgent att redogöra i detalj för vad som sysselsätter Mig som utredare/förundersökningsledare på grova brottsroteln polisen i Örebro.

Nu kör vi; Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen".

– Men jag skulle aldrig ha skrivit en sådan sak på Facebook. Han har sin fulla rätt att göra det, men som polis måste man vara oerhört neutral och opartisk när det gäller frågor som rör politik, religion och sexuell läggning.

Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, gav utlopp för sin frustration på Facebook i förra veckan.

Han skriver att han ofta får hantera invandrare och asylsökande som misstänkta gärningsmän i vålds- och sexbrott.

Längst ned på samhällsstegen

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet, är väl bekant med uppgifterna i Peter Springares inlägg.

– Att invandrare är överrepresenterade bland de som är misstänkta för brott är ingen nyhet, det vet vi redan genom omfattande forskning sedan lång tid tillbaka, förklarar Jerzy Sarnecki i en intervju i P4 Örebro.

Forskningen visar att många begår brott för att de är längst ned på samhällsstegen, enligt Jerzy Sarnecki. Han hänvisar till att det finns 25 undersökningar i ämnet, den första publicerades 1974.

– Huvudförklaringen är de förhållanden under vilka de lever i Sverige. Vi har undersökt svenskar och invandrare som har likartade uppväxtförhållanden, då minskar skillnaden kraftigt, säger Jerzy Sarnecki.

– Jämför vi människor som vuxit upp under likartade förhållanden blir skillnaden i brottslighet mellan svenskar och invandrare ganska små. Det finns flera förklaringar förstås och alla är inte undersökta än.

Utländsk härkomst

I inlägget på Facebook skriver Peter Springare om hur hans arbetsvecka sett ut: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

Sedan radar han upp namn på misstänkta gärningsmän med utländsk härkomst. Namnen är påhittade och till för att visa hur det brukar se ut, enligt honom.

Peter Springare har fått en hel del kritik på grund av inlägget och en förundersökning är inledd för att undersöka om han har begått något brott.

Men många stöder honom och på Facebook har en grupp startats i hans namn, "Stå upp för Peter Springare". På torsdagsförmiddagen hade gruppen runt 125 000 medlemmar.

Frederik Svärd, tillförordnad utredningschef vid polisen i Ljungby, har läst Peter Springares inlägg på Facebook.

Vad känner du när du läser hans inlägg?

– Jag kan förstå hans frustration till viss del. Vi är mitt i en omorganisation som har skakat om polisen, när man då jobbar med att utreda grova brott och det trillar in nya ärenden hela tiden som man inte hinner utreda så kan det bli så här. Man tänker: "När ska detta ta slut", det skapar en viss frustration, säger Frederik Svärd.

Hur ser du på den bild han beskriver av invandrare och brottslighet?

Annons

– Som utredningschef i Ljungby har jag i stort sett samma upplevelse. Bilden han ger är realistisk, det är så här det ser ut, förklarar Frederik Svärd.

– Jag vill inte gå in på vilka brott det gäller, men vid vissa brott är invandrare i andra generationen och utlandsfödda överrepresenterade. Nyanlända förekommer däremot knappt alls i brottsstatistiken i vårt område, lägger han till.

Var det rätt av honom att skriva det här inlägget på Facebook?…

– Han har ju sin fulla rätt att uttrycka sina åsikter, men om jag hade skrivit något så hade jag använt de tjänstekanaler som finns inom polisens verksamhet istället.

– Jag vill inte kritisera honom och säga att det är fel av honom, men det är oerhört viktigt att vi i vår roll som statstjänstemän uppträder proffsigt och att vi inte tar ställning i politiska och religiösa frågor. Vi lyder ju under en demokrati och vi ska göra det regering och riksdag vill att vi ska göra.

En del anser att hans inlägg var rasistiskt, håller du med om det?

– Nej, det håller jag inte alls med om. Återigen: det är så här det ser ut. Det är en realistisk bild han ger. Men samtidigt har jag svårt att se nyttan med det. Det är ju inget nytt att de här grupperna är överrepresenterade vid vissa brott, alla känner väl till det.

– Hans inlägg har skapat debatt, men det är redan oroligt i samhället och det här kan trigga mörka krafter och ställa grupper mot varandra.

– Polisen ska inte bidra till att underblåsa den politiska debatten. Och det kan ju vara svårt för folk att skilja på en privatpersons åsikter på Facebook och vad en polis tycker.

I Veckans Brott på Sveriges Television i tisdags lät kriminologen Leif GW Persson antyda att Peter Springare och allt fler poliser sympatiserar med Sverigedemokraterna. Ligger det något i det?

– Alltså, det är ju en privatsak vad man röstar på. Om en polis röstar si eller så, det har ingen med att göra i en demokrati. Men jag kan säga att jag inte känner igen mig, jag har varit polis i 35 år och jag hör nästan aldrig poliser prata om politik överhuvudtaget på arbetstid.

Polisen anklagas ibland för att försöka dölja vissa uppgifter i signalement hos misstänkta gärningsmän som kan vara av utländsk härkomst. Ligger det något i den kritiken?

– Ja, det finns en viss rädsla hos en del poliser att de ska beskyllas för att vara rasister. Man vill vara politiskt korrekt och man tror att man inte får säga till media att det är en mörkhyad person till exempel, säger Frederik Svärd.

– Men om man ska ge ett signalement och det ska finnas ett syfte med det, så måste man ju beskriva personen så nära verkligheten som det är möjligt. Annars faller hela idén med signalement, ja, då faller hela tanken med att ta media till hjälp. Det kan till och med bli vilseledande för allmänheten.

Har ni fått order från högsta polisledningen att vara försiktig med signalement om det rör sig om invandrare som är misstänkta?

– Nej, det finns inga som helst order uppifrån om det. Det är förundersökningsledaren som bestämmer vilka signalement vi ska gå ut med, berättar Frederik Svärd.

Peter Springare har fått kritik av rikspolischefen Dan Eliasson för sina inlägg på Facebook.

Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet, säger Dan Eliasson i en intervju i P4 Extra.

Rikspolischefen menar att man ska skilja på vad en polis kan säga privat och i jobbet.

– Det han gör på sin fritid, om han vill föra samtal om de problem som finns med kriminalitet bland invandrade människor, där har han yttrandefrihet som alla andra, påpekar Dan Eliasson.

– Jag känner Peter Springare, det är en väldigt bra person. Jag tror han tagit intryck av den diskussion som har varit under helgen, lägger han till.

Fotnot:

I ett senare inlägg på Facebook skriver Peter Springare att han inte är ute efter att hänga ut invandrare och asylsökande som kriminella.

Men han är bekymrad över kriminaliteten hos invandrade kriminella, som han menar kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa rättssystemet, skriver han. Han påpekar att han inte är rasistiskt lagd, han är för invandring och mottagande av asylsökanden under ordnade former.