Vet du mer? Har du bilder?
Tipsa

– Vi är säkra på att branden var anlagd. Det här var väldigt hänsynslöst, de kunde ha haft ihjäl människor, säger Frederik Svärd, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ljungby.

Larmet om branden på Pizzaboden i Strömsnäsbruk kom vid 02.50 på natten.

Pizzerian ligger i ett flerfamiljshus med 14 lägenheter. När brandkåren kom till platsen hade de boende börjat ta sig ur fastigheten.

– Det finns ganska många lägenheter i huset, men det vara bara två som drabbades av rökspridningen, säger Anders Johansson, ställföreträdande räddningschef i Markaryds kommun.

Mycket allvarligt

Totalt arbetade tio brandmän med att släcka branden i pizzerian och att hindra den från att spridas. Men pizzerians lokal blev totalförstörd.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden, och när den var släckt kunde de boende återvända till sina lägenheter i huset.

Polisen genomför en teknisk undersökning på platsen under måndagen. Man har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Annons

Orsaken till att brottet rubriceras som grovt är att det finns 14 lägenheter och många boende i samma fastighet.

Frederik Svärd, vid polisen i Ljungby, pekar på att boende i huset mycket väl kunde ha omkommit vid branden.

– Det här är ett grovt brott, det är mycket allvarligt och det kunde ha gått väldigt illa, säger Frederik Svärd.

Säkrat vissa spår

Polisen hade på måndagsförmiddagen ingen misstänkt för branden.

Men man har en del spaningsuppslag att gå på. Under dagen ska man knacka dörr i området för att fånga upp eventuella iakttagelser.

– Det finns en del vittnesuppgifter och vi har säkrat vissa spår också som jag inte vill avslöja än, men vi jobbar febrilt med det här nu. Vi bedriver även inre spaning med samordning och underrättelseverksamhet, förklarar Frederik Svärd.

Det är tredje gången sedan augusti 2014 som Pizzeriaboden i Strömsnäsbruk brinner. En brand utbröt på pizzerian även i december 2015. Båda bränderna misstänktes vara anlagda och är ouppklarade.

Vid branden i december 2015 hade någon krossat fönstret till pizzerian och kastat in en flaska med brandfarlig vätska och satt eld.

Vid branden natten till måndagen ska någon först försökt slå hål på ett fönster innan branden startade, enligt vittnesuppgifter.

Enligt en uppgift ska ägaren av Pizzeriaboden tidigare ha utsatts för hot.

– Vi känner till den uppgiften och vi tittar på det, vi jobbar brett med det här. Men vi är säkra på att den var anlagd och att det var väldigt vårdslöst gjort, säger Frederik Svärd.