En pojke i treårsåldern vårdas för livshotande skador efter att ha hittats livlös i en sjö i Markaryds kommun. Pojken fördes först med ambulans till sjukhus i Halmstad, men på fredagseftermiddagen flyttades han till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg där tillståndet bedömdes som allvarligt.

Under lördagseftermiddagen uppgav dock pressjouren på Sahlgrenska att pojkens tillstånd var livshotande, och vid 18-tiden kom beskedet att pojken avlidit av sina skador.

– Vi har fått besked här att han har avlidit. Hans anhöriga är förstås underrättade, säger Katarina Hallinberg på SU:s pressjour.

Pojken hade anmälts försvunnen från ett asylboende i Majenfors. Polisen fick samtalet klockan 10.34 och ungefär vid kvart över elva hade pojken hittats i sjön Majen, som ligger i närheten. Enligt uppgifter till Smålänningens reporter spelade barnen fotboll när pojken trillade i vattnet.

Han fördes med ambulans till sjukhus innan polisen kom till platsen.

Annons

– Det handlar om en olyckshändelse där några barn sprungit och lekt på gräsmattan. Pojken ska ha ramlat från en brygga, flutit hundra meter och fastnat vid nät intill ett kraftverk, säger Håkan Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Markaryd, till Kvällsposten.

Smålänningens reporter Catarina Johansson befann sig under eftermiddagen i Majenfors och har pratat med personer på plats.

– Alla här är väldigt chockade, ledsna och trötta. De bara ber nu för att det ska gå bra, berättade hon strax efter händelsen.

Håkan Persson, kyrkoherde i Markaryd, kallades ut till platsen för att ge stöd och tröst åt de boende.

– De ringde här utifrån och ville ha hjälp, då när det var det akuta läget. Flera andra frivilliga kom ut bara för att samtala med dem. Nu hoppas vi att hans liv går att rädda, säger Håkan Persson.

Anna Wellsfält Geertinger och Nikolaj Lingen Geertinger som driver boendet berättar för Smålänningens reporter om känslorna efter den tragiska olyckan.

– De som bor här är som vår familj, det är som att det är vårt barn, säger de.