En kvinna gjorde under torsdagen en anmälan till polisen efter att ha fått misstänksamma samtal från en person som utgav sig vara från hemtjänsten.

Kvinnan berättade att hon och maken hade fått två samtal från två olika nummer där någon har presenterat sig att ringa från hemtjänsten. Under samtalen så har de fått frågor om bland annat hur de bor och hur ofta de städar.

Kvinnan berättar vidare att maken dagen efter fick ytterligare ett samtal där det sades att de var särskilt utvalda, där efter följde en presentation om vilka fördelar det var med de tjänster som de hade att erbjuda.

Nu har samtalen fått en förklaring. Smålänningen ringde upp ett av de nummer som ringt och lämnade ett meddelande om att de skulle höra av sig.

– Jag hörde faktiskt om detta i och med att någon hade läst tidningen och misstänkte att detta kunde röra oss, säger Johan Strömberg på Hinneryds logistik.

Annons

– Jag vill först säga att vi absolut inte har utgett oss för att vara från hemtjänsten, däremot har den som ringt med all säkerhet berättat om att vi håller på med hemvårdslösningar. Där måste de ha hört fel vilket är beklagligt.

Johan berättar vidare att de i sina hemvårdslösningar marknadsför en särskild städmaskin.

– Vi erbjuder olika städtjänster och våra tjänster brukar sedan gå vidare via rekommendationer. När vi nu vill utöka mer åt Ljungbyhållet så har vi tagit en person som gör en marknadsundersökning åt det hållet.

Men varför kan man inte se att era nummer går till ett företag, det finns ju en risk i att personer blir oroliga över ett samtal som inte har en avsändare?

– Vi är mitt uppe i att byta till ett företagsnamn där det mer framgår att vi håller på med städservice. Nu har vi tagit över ett bolag som heter Hinneryds logistik som blir helt missvisande innan vi är klara med alla papper.

– Vi ringer ifrån kontanttelefoner så det är därför som man inte får upp numrets ägare när man söker det.

Kan du förstå att detta kan väcka oro och rädsla hos den som får samtalet och ställer frågor om hur de bor och om deras städvanor?

– Absolut och vi kommer att ha ett möte redan i dag. De fem frågorna kommer vi att ta bort helt och istället förklara vilka vi är på ett klarare sätt. Liksom vi så snart vi kan kommer att ordna så att telefonnumrens avsändare går att söka. Det är ledsamt att någon har blivit rädd över våra samtal. Det vi gör är helt enkelt att erbjuda våra städtjänster genom en maskin som vi marknadsför, säger Johan Strömberg på Hinneryds logistik.