Det är tidningen Sydsvenskan som rapporterar att polischefen väljer att avgå med omedelbar verkan efter ett samtal med rikspolischefen Dan Eliasson.

– Annika Stenberg har, efter samtal med mig, nu valt att lämna över arbetet i regionen till en ny kraft att fortsätta utvecklingsarbetet för att komma åt den grova gängbrottsligheten, vända utredningsresultatet och öka tryggheten. Det kommer att vara ett fortsatt utmanande uppdrag och jag kommer att följa arbetet noggrant, säger Dan Eliasson till polisens hemsida.

Beskedet, som kom vid klockan 12 på måndagen, kommer efter en lång tids missnöje inom poliskåren. Annika Stenberg har, som Smålänningen skrivit tidigare, kritiserats bland annat från fackligt håll och inom chefsleden. Detta under en tid då polisen i Sydsverige varit tungt ansatt till följd av många grova brott.

– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag nu kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen för att istället ägna mig åt det område som ligger mig närmast om hjärtat – service till medborgarna, säger Annika Stenberg.

– Jag är stolt över att ha varit del av genomförandet av den nya Polismyndigheten tillsammans med medarbetare och chefer som gjort mycket goda insatser. Vi har tillsammans lagt grunden för att verksamheten ska kunna leverera de resultat som medborgarna ska kunna förvänta sig.