LÄS MER: Tjuv hotade personal med pistol

Personalen på Intersport blev hotad med pistol när man tog upp jakten på en butikstjuv vid Ljungbyporten i måndags kväll.

Vid 17.30 började det tjuta i larmbågen i butiken. En man i 20-årsåldern sprang ut ur butiken med en tröja och fyra par strumpor för 1 400 kronor.

Två ur personalen på Intersport sprang efter mannen och polisen kallades till platsen. Han tog fram en stor träpåk och något som såg ut som en pistol och hotade dem.

Men det stoppade inte personalen. Jakten fortsatte in på industriområdena och det blev en lång språngmarsch innan mannen fångades in av personalen vid Berghem.

LÄS MER: Personal som jagade klädtjuv dödshotades

Där kunde mannen gripas av polisen. Han anhölls misstänkt för stöld och grovt olaga hot, men på onsdagen ändrades brottsrubriceringen till enbart rån.

På torsdagen kommer åklagaren att begära mannen häktad vid Växjö tingsrätt. Han är skriven i Stockholm och är villkorligt dömd för stölder i andra delar av landet.

Det är inte första gången som personalen på Intersport i Ljungby springer efter en butikstjuv och ser till att polisen kan gripa en misstänkt gärningsman.

Tommy Aronsson, vd för Intersport i Ljungby, har själv varit med och sprungit efter butikstjuvar. Det berättade han i Smålänningen igår.

– Vi håller oss på ett visst avstånd och gör en bedömning när vi springer efter tjuvarna så att vi inte utsätter oss för fara. Vi gör det mest för att lokalisera tjuven så att polisen får hjälp, sade han.

LÄS MER: Personalen fick ta fram basebollträ

Magnus Rosholm, förundersökningsledare vid polisen i Ljungby, är lyrisk över hur Tommy Aronsson och personalen på Intersport agerar i sådana här situationer.

– Det var bra gjort i måndags, det är civilkurage. När larmbågen går igång står personalen inte med armarna i kors, utan de springer efter och ofta lyckas de plocka tjuven. De är duktiga på det här på Intersport, tycker Magnus Rosholm.

– Vi kan ju inte vara överallt. Men om alla hade tagit sitt ansvar på det här sättet så hade butikstjuvarna kanske tyckt att risken är för stor att bli gripna när de stjäl och att det inte värt det. Det kan vara avskräckande för tjuvarna.

Om personalen inte hade jagat ikapp butikstjuven tror Magnus Rosholm att han hade kommit undan lagens långa arm.

– Han hade kanske haft en kumpan som hämtat upp honom i en bil och sedan hade de försvunnit på E4. Ibland är tjuvarna förbipasserande och har en bil på parkeringen som de kör ut på E4 med efter att de har stulit, säger Magnus Rosholm.

Överlag anser Magnus Rosholm att personal och kunder ska ingripa på något sätt om de ser att någon stjäl i en butik.

– Det kan ju gå snett, man ska ingripa efter sin förmåga och veta vad det är man ger sig in på. Man kan följa efter på avstånd och ta reda på vart tjuvarna tar vägen och vad det är för bil de kör iväg med, föreslår Magnus Rosholm.

Polisen har inte hittat den pistol som butikstjuven ska ha hotat personalen med. Under onsdagen gjorde polishundar från Kristianstad saksök efter pistolen vid ett större område kring Ljungbyporten. Men de hittade inget vapen.

LÄS MER: Dramatisk jakt på butikstjuv