Under början på sommaren ska två pojkar ha blivit påkomna med narkotika. Den ena har använt narkotika och den andra har innehaft narkotika.

– Polisen har kommit på honom med cannabis. Den 29 augusti är huvudförhandlingen i Växjö Tingsrätt, säger Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Växjö.

När polisen kom på killen hade han 0,79 gram av drogen cannabisharts på sig. Killen blev upptäckt med innehavet av drogen den 9 juni 2018 på en skola i Ljungby kommun.

– Det var bara en liten bit med cannabis. Sedan när det gäller ungdomar kopplas Socialen in. Vad domen blir får vi se vid huvudförhandlingen, säger Yvonne Rudinsson.

På samma plats och tid har en annan minderårig kille brukat drogen tetrahydrocannabinol. Tetrahydrocannabinol (THC) är ett fettlösligt ämne från hampaväxten Cannabis Sativa. Ämnet är det som ger ruset även vid användning av drogen cannabis. Killen blev påkommen med innehav den 9 juni 2018 på en skola i Ljungby kommun. I stämningsansökan nämns också att bruket kan ha inträffat en kort tid dessförinnan på annan plats i Sverige.

De båda minderåriga är nu åtalade för ringa narkotikabrott. Båda har erkänt brottet och att de har begått gärningen med uppsåt.