Vid 19-tiden i söndags fick polisen larm om att det hade brutit ut ett stort bråk på asylboendet i Annerstad utanför Ljungby.

Enligt uppgifter från polisen var 85 boende inblandade i bråket. Det var syrier som bråkade med afghaner, rapporterar polisen.

Gapade och skrek

Men när polispatrullerna kom till asylboendet i Annerstad hittade de ingen i personalen att prata svenska med.

Annons

– Folk stod och gapade och skrek på varandra på boendet. Det hade varit bra att ha någon att kommunicera med på svenska för att förstå vad som hade hänt och göra sig förstådd, anser Anders Karlsson, polischef i lokalpolisområde Ljungby.

– Men vi för nu samtal med personalen på asylboendet i Annerstad om deras rutiner. Det är viktigt att det finns någon vi kan ha kontakt med dygnet runt på boendet som kan svenska.

Ord står mot ord

Men ord står mot ord. Lili-Ann Tapper Tullberg är en av dem som står bakom företaget Perfugium AB, med säte i Falköping, som har köpt fastigheten i Annerstad för att driva asylboende.

Hon menar att polisens uppgift om att det inte fanns svenskspråkig personal på plats på boendet i söndags inte stämmer.

– Polisen för väl stå för det de säger, men jag vet att det fanns personal på boendet i helgen som kunde svenska. Det är tråkigt att det blev så här i helgen, men det var en speciell händelse som orsakade det och mer än så vill jag inte säga, förklarar Lili-Ann Tapper Tullberg, som är skattejurist i Göteborg.