– Burkinin är en komplex fråga, vi behöver fundera på den till nästa nämndsammanträde i maj eller juni, säger Marcus Walldén (M).

– Moderaterna och Alliansen gör en höna av en fjäder, jag är förbannad, säger Matija Rafaj (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ljungby simhall har haft en burkini till försäljning i fyra månader i receptionen.

Burkini är ett badplagg för muslimska kvinnor som täcker kroppen tillräckligt mycket för att följa de traditionella muslimska påbuden om slöja samtidigt som den möjliggör simning.

Personalen i simhallen säger att man erbjuder försäljningen till kvinnor som vill bada, men som inte vill ha vanliga baddräkter på sig.

Religiös klädsel

Sverigedemokraterna kräver att försäljningen upphör omgående.

De menar att burkinin är en påtvingad kulturell och religiös klädsel som inskränker kvinnors rättigheter att själva bestämma över sina kroppar.

– Det är ett hedersrelaterat förtryck av kvinnan. Jag vill inte att Ljungby kommun ska legitimera patriarkalt kvinnoförtryck, men det gör man genom att tillhandahålla burkinin, sade Dick Andersson, ledamot för SD i kultur- och fritidsnämnden, i Smålänningen.

Dick Anderssons förslag att stoppa försäljningen av burkini i simhallen var med som en punkt på onsdagens sammanträde i kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Men den moderata ordföranden Marcus Walldén valde plötsligt att lyfta ut frågan ur dagordningen.

– Som ordförande har jag rätt att lyfta ut frågan utan att förklara varför. Men jag tycker att det här är en stor och komplex fråga. Vi måste fundera mer på om simhallen ska sälja burkini innan vi tar ställning till det, säger Marcus Walldén.

– Själv har jag inga synpunkter på det, men jag tycker att det här är en liten fråga i det stora hela för nämnden med tanke på att vi hade en budget att lägga fokus på, lägger han till.

Drar öronen åt sig

Socialdemokraternas Matija Rafaj, som sitter i nämnden som andre vice ordförande, är upprörd över hur Marcus Walldén valde att hantera frågan om burkini.

– Jag och min partikamrat Pia Johansson tycker att man ska få sälja burkini i simhallen. Men när vi skulle ta beslut om det i nämndens arbetsutskott för ett par veckor sedan ville Marcus Walldén och Maryana Frisk Holst i centerpartiet vänta med det till dagens nämnd, berättar Matija Rafaj.

– När de sedan drar öronen åt sig och inte vill ta ett beslut så är det att göra en höna av en fjäder. Jag tror att det handlar om att Walldén vill prata med sina partikamrater om det först, och de är nog inte så positiva till burkini, fortsätter Matija Rafaj.

"Måste möta deras religion"

Dick Andersson säger att han inte vill göra någon stor grej av att hans förslag lyftes ut ur dagordningen.

– Jag lämnade in det här ärendet redan i november eller december 2016, och det är ju alliansens bekymmer om de förhalar det och har svårt att ta beslut. Men jag lägger ingen värdering i det, förklarar Dick Andersson.

Matija Rafaj tycker att det har blivit för stort fokus på burkinin i Ljungby simhall.

– Sverigedemokraterna tar upp en fråga som ingen har tänkt på under de fyra månader som simhallen har sålt burkini. Man kan undra varför de gör det.

– En del muslimska kvinnor kanske inte bär burkini av fri vilja. Men det är viktigt att även muslimska kvinnor och barn känner sig välkomna i simhallen och lär sig att simma, och då måste vi möta deras religion, tycker Matija Rafaj.