Ljungbergmuseet är en av de endast två platser där utställningen visas. Den andra är Det Nationalhistoriske Museum, som arrangerar den stora porträttävlingen, The Carlsberg Foundation Portrait Award.

Det är ett unikt samarbete mellan ett stort danskt museum och ett litet regionalt konstmuseum i Småland. De har samarbetat sedan 2007, museidirektören för DNM Mette Skougaard och Pontus Ljungberg. Det är också Mette Skougaard som kommer att inviga utställningen på vernissagedagen den 2 september.

Den som kliver in på Ljungbergmuseet möts av högklassig porträttkonst och det kan inte ha varit lätt att välja ut de tre bästa av dem alla. Från början var det 1 192 verk som skulle bedömas.

Annons

De sållades ner till 364 för att därefter landa i 88 konstnärers verk som nu finns på plats på Ljungbergmuseet.

Konstnären som fått sin diptyk, bedömt som nummer ett kommer från Spanien men är numera bosatt i Danmark. Han heter Jesús Herrera Martínez.

Det är ett melankoliskt självporträtt framifrån och bakifrån i olja på duk.

Tredjepristagaren i porträttävlingen är Dorina Mocan från Sverige med Sara and her entourage, akryl på duk. . Tavlan är i formatet 173 gånger 195 centimeter.

– Det är konst av hög klass i många olika tekniker som måleri, skulptur, foto, video, teckning och det är fantastiskt roligt att kunna bjuda Ljungbergmuseets besökare på, säger Pontus Ljungberg, som välkomnar till vernissagen den 2 september.

Utställningen pågår till och med den 29 september.