Efter si så där en miljon timmars musicerande var för sig gick tre gentlemän på Bolmsö samman och bildade ett eget miniband.

Men de kunde nästan ha döpt sig till Mats-Inges. För vår fråga om inte sättningen - Mats Öbergs dragspel, Nico Fleurens trummor och Inge Palms klarinett - var udda, så blev svaret:

– Nej, det var så Sven-Ingvars också började en gång i tiden. Och de höll på i 60 år...

Mats Öberg tillstår dock att konstellationen är lite ovanlig eftersom det saknas en bas.

Annons

– Men ibland lånar vi in Brollan (Ekegren, känd från Jazz i Baljan) att spela.

Det är en intressant musikalisk mix som vuxit i ihop ute på Bolmsö. Mats Öberg, som flyttade dit för några år sedan, är skåningen och ingenjören som gett kvällskurser på Linköpings universitet och som bland annat spelat i Malmöbandet Lille Mats.

Det började på 1960-talet och kretsade mycket kring country.

– Och med var bland annat Björn Afzelius och Sven Melander.

Holländaren Nico Fleuren landade på Bolmsö för många år sedan efter att ha, enligt Mats Öberg, spelat från Nya Zeeland till finska Kemi i Finland. Han började som trumslagare på cirkus i Australien och turnerade sedan runt i årtionden som restaurangmusiker i hela Europa.

Under ett jazzjam på ön i Bolmen vaknade så spellusten på nytt.

Saxofonisten och klarinettisten Inge Palm behöver knappast porträtteras. Denne nestor har i alla tider varit frontfigur i Jazz i Baljan, Olle Rydells orkester och nu alltså även i Bolmsö Old Stars.

Premiären skedde under pingsthelgen förra året på puben Tre Torn i Ljungby. Och sedan dess har det säkert blivit, uppskattar Mats Öberg, runt 25 spelningar.

På måndag äntrar de scenen under Berättelser och musik i sommarkväll på Gamla Torg under rubriken "Handklaver och klarinett ska det va".

Det utlovas allt från jazz och evergreens till visor och folkmusik.