Ljungby

Rekoringen Ljungby/Sunnerbo har redan 845 anslutna konsumenter på sin Facebookgrupp.
Foto: Privat

Den 5 maj samlades konsumenterna i Rekoring Ljungby/Sunnerbo på Garvarens parkering.

Snart var kunderna på plats för att hämta sina förbeställda närproducerade varor.

Rekoringen Ljungby/Sunnerbo har redan 845 anslutna konsumenter på sin Facebookgrupp. Dem de har chans att handla närodlat av i producentgruppen är till antalet 61.

– Reko-ringar växer fram i Sverige som svampar ur jorden. Idén kommer ursprungligen från Frankrike och har via Finland spridit sig till Sverige. Ljungby/Sunnerbo är först ut i Kronobergs län med Rekoring, men fler lär vara på gång, berättar Hanna Ivarsson, som tog initiativet till ringen i Ljungby.

”Fössta tossdan i varje månad” är det som är utlämning nu.
Foto: Privat

Hon berättar att det för drygt ett år sedan fanns tre stycken ringar i landet och nu finns det cirka 170 stycket och antalet är stadigt växande.

– Intresset för att kunna köpa närproducerade livsmedel direkt från producenten har ökat starkt de senaste åren och ett nytt begrepp för detta har skapats, ”relationsmat”. Nästa utlämningstillfälle för Rekoringen i Ljungby är den 7 Juni.

– ”Fössta tossdan i varje månad” är det som är utlämning nu, om vi ser att det behövs tätare så är det möjligt att lägga utlämningarna varannan vecka i sommar då grönsakssäsongen är igång. Men det känns bra att börja med en gång i månaden. Detta är något som precis startat och kommer att växa till sig efter hand.

Annons

Kastebergs gård kom med sina varor.
Foto: Privat

Hanna är nöjd, liksom både producenter och konsumenter verkade vara med första tillfället, säger hon.