Restaurang Perrongen öppnar om cirka en månad.

– Det blir först och främst en lunchrestaurang. Sedan blir det mat lagad från grunden här. Vi ska också ha kvällsöppet, berättar Emil Petzén som är bosatt i Halmstad.

Tillsammans med kompanjonerna Axel Nilsson och Olivia Fritiofsson befann han sig i Stationshuset på onsdagen.

Verksamheten på Perrongen kommer att utökas stegvis.

– Lunchen blir mer husmanskostinspirerad och vår á la carte mer kontinental, säger Axel Nilsson från Falkenberg som snart kommer att flytta till Markaryd.

Speciellt koncept

Axel Nilsson och Emil Petzén har en bakgrund i köks- och restaurangbranschen. De berättar att de inte är skolade kockar, utan har lärt sig yrket "den långa vägen" från att i tonåren ha hjälpt till i disken på olika restauranger och gått som lärlingar, för att nu alltså ta eget ansvar för en restaurang som företagare.

Annons

– Det är ju mycket att man har intresse och så. Det kommer man långt på. Man behöver inte ha gått på skolor för att kunna laga mat, säger Axel Nilsson.

Oliva Fritiofsson, som är från Markaryd, drev ett UF-företag (Ung Företagsamhet) när hon gick i gymnasieskolan. Sedan började hon studera entreprenörskap och affärsutveckling. Hon kommer att sköta restaurangens ekonomi och administration.

– Vi har ett speciellt koncept. Möblerna som är på plats kommer också att vara till salu. En del av dem i alla fall, säger Oliva Fritiofsson som är dotter till Christel Fritiofsson som äger Stationshuset.

Olivia Fritiofsson berättar att det även blir en livsstilsbutik i Stationshuset, som de ska ha tillsammans med restaurangen.

– Det ena ska dra till det andra.

En turistbyrå

Dessutom ska det, som Smålänningen tidigare noterat, inrymmas en turistinformation i Stationshuset.

Markaryds kommun och Tillväxt Markaryd kommer att driva turistbyrån.

– Så det är öppet för alla, tillägger Christel Fritiofsson.

Ett syfte med Stationshusprojektet är, enligt Christel Fritiofsson, att främja "ung entreprenörskap". De tre restaurangföretagarna är 21 år gamla.

Mat