Ämnesbetygen ska återinföras och yrkesprogrammen ska ge grundläggande högskolebehörighet. Det är ett par av de viktigaste punkterna i Gymnasieutredningen och vars innehåll drogs på barn- och utbildningsnämndens möte i onsdags.

Däremot blir gymnasiet inte, tvärt emot vad en del hoppats på, obligatoriskt.

Utredarna vill däremot se sammanhållna dagar för eleverna, och skoldagar utan håltimmar. En formulering som Sunnerbogymnasiets rektor Jimmie Nilsson, vilken höll i dragningen för politikerna, kommenterade med lätt ironi.

– Utredarna är välkomna att se hur det går till att lägga upp schema, sa Nilsson som menade att det med dagens upplägg inte låter sig göras att för alla konstruera skoldagar utan håltimmar.

Annons

Även förslaget att återinföra ämnesbetygen möter en del tveksamheter från skolvärlden.

– Det behövs fler utredningar om ämnesbetygen, sa Jimmie Nilsson.

Andra delar av Gymnasieutredningen talar om fler undervisningstimmar, och att elever som inte nått målen ska får tydligare möjligheter att gå om kurser och därmed tillbringa längre tid i skolan. Ett förslag som får tummen upp av Sunnerbogymnasiets rektor, dock påpekade att förslaget sannolikt innebär en merkostnad.

Att Gymnasieutredningens förslag kommer att mynna ut i ökade kostnader för Ljungby kommun verkade alla ledamöter överens om. Jimmie Nilsson gick så långt att han talade om att man befinner sig på en kritisk nivå.

Nämndens andre vice ordförande Magnus Carlsson (S) såg dock ljuset bakom det ekonomiskt mörka molnet.

– Jag tror att det kommer förstärkningar till kommunerna. Vi ska ju snart träffa utbildningsministern och då kommer det kanske besked, sa Carlsson.

Enligt utredarna kan de flesta åtgärder genomföras fram till 2018, förutom ämnesbetygen som tar lite längre tid att implementera - tidigast 2020 eller 2021.