Gunnarsson är besviken över hur partiet hanterat situationen. Han håller med sin före detta partiledare att partiet ägnat sig åt självskadebeteende när distrikt efter distrikt krävt hennes avgång.

– Rent mänskligt är det lätt att förstå att pressen blev för stor när drevet gick. När förtroendet inte fanns kvar så var det logiskt att hon inte ville vara kvar. Hennes tal idag var i alla fall lysande, säger Gunnarsson som stödde sin partiledare in i det sista.

Lokalt menar Gunnarsson att partiet lyckats få ut budskapen i politiken men däremot inte på riksplanet. Elisabeth Svantesson, som ses som en av kandidaterna att ta över efter Kinberg Batra, har Gunnarsson träffat vid några tillfällen.

– Hon är tydlig och klar. Ulf Kristersson har jag ingen uppfattning om riktigt. Däremot tror jag att det finns en och annan dark horse, till exempel Carl Bildt. Jag skulle gärna se att han gör comeback, men jag vet inte om han är intresserad.

• Var det rätt av Kinberg Batra att öppna för dialog och söka stöd hos SD? Det var då opinionssiffrorna började sjunka för Moderaterna.

Annons

– Vi i Moderaterna pratar med alla, och är det goda idéer ska man inte dissa dem beroende på varifrån de kommer. Att förhandla med SD är en annan sak, men när hon skulle förklara sin ståndpunkt blev det inte bra.

I Älmhult säger Bo Mazetti-Nissen (M) att det nog var rätt att Kinberg Batra avgick.

– Stenen kom i rullning och situationen blev ohållbar. Nu behöver vi framföra vår politik på ett trovärdigt sätt med rätt ansikte.

• Och vem är det ansiktet?

– Det talas om Svantesson och Kristersson och det är nog riktigt. Men valberedningen får jobba med frågan.

Varken Mazetti-Nissen eller Gunnarsson menar att det är fel på politiken utan hur den kommuniceras.

Tommy Andersson i Moderaterna i Markaryd befinner sig i Kroatien och följde inte presskonferensen när Kinberg Batra avgick.

– Hon kände väl sig tvungen att avgå, men om det var rätt eller fel har jag ingen åsikt om. Men det var väntat. Det är olyckligt att byta partiledare så tätt inpå valet, men i övrigt vill jag inte uttala mig eftersom jag varit på resa senaste dagarna.