Den är någonting helt annat. Men den är inte sämre än "Pojkarna".

”När hundarna kommer” utspelar sig i det 90-tal där både jag och Jessica Schiefauer växte upp. Det var en tid när det var trendigt med bomberjacka och Torshammare, när band som Ultima Thule var nästan mainstrem, en tid när nynazistisk symbolik och retorik smög sig in i vardagen utan att det riktigt märktes.

Lite som idag.

Fakta: Ny bok

Genre: Ung/vuxen

Titel: "När hundarna kommer"

Författare: Jessica Scheifauer

Förl..

Fakta: Ny bok

Genre: Ung/vuxen

Titel: "När hundarna kommer"

Författare: Jessica Scheifauer

Förlag: BonnierCarlsen

90-talet var en tid när 14-årige John Hron misshandlades till döds av ungdomar med nazistsympatier vid en svensk insjö. Just den händelsen har författaren låtit bli grunden i den här romanen, där handlingen cirklar runt en dödsmisshandel av en tonårspojke.

Den är inte alls dokumentär, men den har lånat drag av verkligheten.

Annons

Det andra spåret är sjuttonåringarna Isak och Ester och kärleken mellan dem, som är så intensiv att alla perspektiv försvinner.

Språket är precist. Situationerna vardagliga men laddade med symbolik.

Bokens 90-tal så nära nutiden att det bara är tidsmarkörer som kläder, rökning och avsaknad av mobiltelefoner som placerar handlingen där.

Den utkommer lämpligt när debatten om våldet i samhället svallar på tidningssidorna, och nästan på dagen 20 år efter John Hrons död. Men ”När hundarna kommer” känns inte som ett inlägg i debatten. Den handlar om människors drivkrafter, om makt, om besatthet, om hur och varför våld uppstår.

Den är en författares försök att förstå.

Precis som ”Pojkarna” är ”När hundarna kommer” inte en typisk ungdomsbok. Det är en roman som kan läsas av alla. Alla som någon gång älskat vanvettigt, som någon gång funderat över ondskan, över makten, över vad som egentligen får oss människor att göra saker. Om det är kärleken, eller rädslan, eller önskan att bli sedda.

Jessica Schiefauer ger inga svar. Men hon sätter sitt språkliga sökarljus på frågorna på ett sätt som gör att det inte går att lägga boken ifrån sig.