Över hela landet håller Landsbygdspartiet på att bilda länsförbund och lokalavdelningar i kommunerna. Målet är valet 2018 och förhoppningen är att landsbygdsfrågorna ska komma fram mera i politiken. I riksdagsvalet 2014 fick man 3 450 röster och finns nu i nio kommunfullmäktige, som Uppvidinge och Svenljunga där man har posten som kommunstyrelseordförande.

— Men i dag är det över 50 procent av väljarna som bor i landets tre storstäder med förorter. Det betyder att befolkningen på 1,5 procent av landets yta styr över de som bor i övriga 98,5 procent av landet, säger Arne Gunnarsson i Gräsholma.

Storstadsperspektivet dominerar och frågor som gynnar landsbygden prioriteras inte av partierna, menar han.

— Jag vet inte hur många medlemmar vi har i Kronoberg, säger han men ser länsförbundet som en början på en process där man så småningom kan få fler aktiva och även starta kommunavdelningar.

Annons

Många centerpartister är besvikna på sitt parti, förklarar han men det är än så länge känsligt att öppet börja engagera sig i landsbygdspartiet. Något som han tror kommer att gå över med tiden.

Dyrare på landet

Arne Gunnarsson pekar på att befolkningen på landsbygden blir allt äldre när de unga flyttar. Det gör också att pensionsfrågor blir extra aktuella för landsbygden.

— Man får bostadsbidrag vid låg pension, men för att bo på landet krävs bil och det kostar ju. Till den får man inget bidrag.

Familjer på landet behöver till och med två bilar om det ska fungera.

— Man måste se fler frågor ut landsbygdens perspektiv, säger Arne Gunnarsson.

Men de andra partierna vill mest gynna de väljarna i storstäderna och vågar inte driva landsbygdsfrågor som kan betyda kostnader för dessa väljare, menar han.

29 januari bjuder partiet till möte i Växjö med målet att kunna bilda ett länsförbund.