Även SCA, Sveaskog, Stora Enso, Arla och Lidl, som använder FSC-märkningen, har anmälts till Konsumentverket eftersom föreningen anser att de lurar konsumenten.

Fakta: FSC

FSC står för Forest Stewardship Council.

FSC är en internationell organisation som verkar för..

Fakta: FSC

FSC står för Forest Stewardship Council.

FSC är en internationell organisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar genom sitt certifieringssystem FSC.

De som följer reglerna får märka sina produkter med FSC:s varumärke.

– Vår anmälan till Konsumentverket grundar sig i det obegripliga att FSC och skogsbolagen kan marknadsföra sin verksamhet och sina produkter som ansvarsfulla, säger Stig-Olof Holm, ledamot och talesperson för FSC-frågor på Skydda Skogen i ett pressmeddelande.

– FSC-standarden tillåter stora kalhyggen och omvandlar naturskogar till enformiga produktionsskogar vilket missgynnar den biologiska mångfalden och riskerar att leda till förlust av växt- och djurarter. Samtidigt klarar skogsbolagen inte ens att leva upp till FSC-standardens lågt satta krav utan avverkar skyddsvärda skogar och använder sig av miljömässigt undermåliga skogsbruksmetoder, säger han.

Ingen kommentar

– Jag vill inte kommentera anmälan innan Konsumentverket har sagt sitt, säger Tomas Ekström, ordförande i svenska FSC.

Certifieringen har fått kritik förut, bland annat av Naturskyddsföreningen som till en början var engagerade i FSC.

– Vi tycker inte att det fungerar särskilt bra, säger Karin Åström, Naturskyddsföreningens talesperson i skogsfrågor.

Annons

– Det värsta är att man inte ens uppfyller de kraven man själva har sagt att man ska följa. Det är väldigt väldigt sorligt tycker vi.

Lag utan påföljd

Skogsvårdslagen i sig är tandlös enligt Karin Åström.

– Man har en väldigt klen lag eftersom man tänkte sig ett stort eget ansvar. Men inte ens denna klena lag klarar man att följa, säger hon.

Det är inte ovanligt med överträdelser mot både certifieringen eller skogsvårdslagen. Men det blir sällan några påföljder.

Även Jönköpings kommun har tidigare misslyckats med att uppfylla kraven för FSC berättar Claes Hellsten på Gränna skogsgrupp, som ändå tycker att det ofta fungerar bra.

– Jag tror generellt att det är värre på dom stora bolagsmarkerna, säger han.

Från och med i dag träder en ändring av skogsvårdslagen i kraft som ska förtydliga vilka miljöhänsyn som ska tas.

Är det en förbättring?

– Lite bättre. Men det är otillräckligt för att nå målen som vi i samhället har bestämt. Vi har jättefina mål. Det kan man inte klaga på, det är jättebra. Men vi ser ju konsekvent till att inte skaffa oss verktyg för att nå dem. Vi tycker att det behövs ett omtag helt, säger Karin Åström.

Ska man som konsument välja FSC-märkta produkter?

– Internationellt har FSC en funktion, till exempel i tropikerna och så där. Absolut då.

– I Sverige så kan man säga att det är bättre än inget oftast. Men det är otillräckligt.

FSC