Vilhelm Mobergs "Utvandrarna", där huvudpersonerna Karl-Oskar och Kristina lämnar Småland för att flytta till Amerika på 1840-talet, räknas som ett av de största verken inom svensk litteraturhistoria.

1971 gjordes den första filmen av "Utvandrarna" – där Max von Sydow och Liv Ullman spelade huvudrollerna.

Söker unga smålänningar

Nu, 47 år senare, är det dags igen.

Daniel Espinosa, som tidigare har regisserat storsuccén "Snabba Cash", är regissören bakom filmen som förväntas ha premiär senare under året.

Men än är det inte försent att få en roll i filmatiseringen av Mobergs romansvit.

På Maggie Widstrand Castings Facebook-sida efterlyser man nu äkta smålänningar för roller i filmen, som produceras av SF Studios. Personerna som söks ska vara tjejer i åldrarna 4-10 år, killar i 4-6-årsåldern samt killar mellan 15-20 år.

– Om du inte har möjlighet att komma på uttagningarna så kan du mejla en ansökan med foto, kontaktuppgifter och helst även en videopresentation, skriver Widstrand.

Fotnot: Rollerna som söks är Anna, Lilla Kristina, Lilla Ulrika, Johan och Robert.

Då, och där, sker uttagningarna

Lördag 24 mars, klockan 11-15, Kulturskolan i Jönköping.

Söndag 25 mars, klockan 11-15..

Då, och där, sker uttagningarna

Lördag 24 mars, klockan 11-15, Kulturskolan i Jönköping.

Söndag 25 mars, klockan 11-15, IOGT-NTO-huset i Växjö.

Fakta: Utvandrarna

Vilhelm Moberg (1898-1973) föddes i Algutsboda socken i nuvarande Emmaboda kommun. 1927 debut..

Fakta: Utvandrarna

Vilhelm Moberg (1898-1973) föddes i Algutsboda socken i nuvarande Emmaboda kommun. 1927 debuterade Vilhelm Moberg som författare med romanen "Raskens" som blev en stor succé.

Boken om "Utvandrarna" publicerades 1949 och de efterföljande böckerna i romansviten, "Invandrarna" (1952), "Nybyggarna" (1956) och "Sista brevet till Sverige" (1959) gjorde att Moberg tog plats som en av de största inom den svenska litteraturen för sin skildring av den stora emigrationen från Sverige till USA på 1800-talet.

1971 gjorde Jan Troell film av "Utvandrarna" med Max von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna som Karl-Oskar och Kristina.

"Utvandrarna" har även tagit plats i många andra populärkulturella sammanhang som exempelvis den hyllade musikalen "Kristina från Duvemåla" av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Annons