Smålänningen publicerade den 25 september 2017 en artikel med rubriken Troja-fansen vill stämma Pelle Wass: Pissade på oss. Artikeln handlade om hockeylaget Trojas beslut att porta personer ur supportergruppen Ultras Ljungby. Supportergruppen Troja Support stöttade Ultra Ljungby och planerade bland annat att samla in pengar för driva en juridisk process mot klubben.

I kommentatorsfältet till artikeln skrev Thomas Alm: ”Tycker det är starkt och bra av Troja att stå upp mot en minst sagt unken läktarkultur och jag är förvånad över reaktionen. Troligtvis vet inte de som protesterar mot Trojaledningens kloka beslut vad de skyddar, eller så tycker de beteendet är okej och står upp för en outvecklad läktarkultur som smutsar ner idrotten.”

Signaturen Ljungbybo svarade Thomas Alm: ”Efter ditt enorma engagemang i denna fråga så förväntar sig nog hela Ljungby att du kommer stå i rött och vitt på ståplats på fredag och sjunga fina ramsor”.

Thomas Alm svarade Ljungbybo och skrev bland annat: ”andra intressen prioriteras och på fredag kväll vilar jag eftersom jag skall till Göteborg och demonstrera mot nazismen (NMR)”.

Ljungbybo skrev: ”Göteborgsresan verkade inte vara nyttig för dig. Det måste slita hårt på armarna efter all stenkastning mot polisen och övriga”.

Anmälaren: Utpekad som våldsverkare

Thomas Alm anmälde publiceringen av Ljungbybos kommentar om Göteborgsresan.

Kommentaren om att han var en våldsverkare som kastade sten mot polis låg under artikeln. Tidningen modererade kommentarerna och godkände aktivt kommentaren. Han läste kommentaren den 5 oktober 2017, då hade den legat ute i cirka tre dagar.

Annons

Han hade mottagit otrevliga kommentarer från okända när han gick och handlade. Artikeln var mycket läst och många hann läsa kommentaren.

Tidningen: Beklagligt att kommentaren låg kvar

Tidningen svarade genom sin utgivare att kommentaren togs bort eftersom de ansåg att den var olämplig. Det var inte acceptabelt att moderatorn hade släppt igenom den och det var beklagligt att kommentaren låg ute några dagar.

Det rådde en hätsk ton i kommentatorsfältet till artikeln. Både Ljungbybo och Thomas Alm var pådrivande i diskussionen. Eftersom båda tilläts säga sitt var toleransnivån högre än om angreppet hade varit ensidigt.

Anmälaren svarade att han inte hade skrivit något som ursäktade att han hade utpekats som en kriminell stenkastare. Tonen var inte så aggressiv eller upptrissad att det kunde ursäkta det som Ljungbybo skrev.

PO: Personangrepp behöver inte tålas

Tidningens utgivare har ett pressetiskt ansvar för det som publiceras i kommentarsfältet på tidningens webbplats eftersom kommentarerna modereras innan de publiceras.

Syftet med ett kommentarsfält är att läsarna ska kunna uttrycka sina åsikter i olika frågor. Därav följer att det måste få vara högt i tak. En läsare som kommenterar en artikel får tåla att dennes åsikter kritiseras och ifrågasätts. Den som kommenterar ska dock inte behöva tåla att det publiceras kränkande eller på annat sätt skadande uppgifter om dennes personliga angelägenheter.

I kommentaren antyder Ljungbybo att Thomas Alm varit i Göteborg och kastat sten mot polisen. Det finns ingen anledning att ifrågasätta att Thomas Alm upplevt kommentaren som kränkande. Kommentaren riktar sig inte mot Thomas Alms åsikter utan mot hans person, något som han svårligen kan försvara sig mot.

Genom att publicera kommentaren trots förmoderering har tidningen brustit i sin kontroll vilket inneburit att Thomas Alm drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada. För detta bör tidningen klandras.

Ärendet överlämnades till Pressens Opinionsnämnd.

PON delar PO:s bedömning

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Detta är en förkortad version av Pressens Opinionsnämnds beslut. Beslutet i sin helhet kommer att finnas tillgängligt på PO:s/PON:s hemsida www.po.se.