Vilket vallöfte är viktigast för dig inför valet?

Vad händer med Ljungby bibliotek? Blir det rivning eller renovering? Kan politikerna lova att gå medborgarna till mötes? I händelse av att inget av partierna får majoritet – kan politikerna lova att samarbeta över blockgränserna? Efter massuppsägningarna i Älmhult – hur kommer framtidens hemtjänst att organiseras?

Många brukar uppleva att det kan vara svårt att få raka svar av politikerna. Hashtaggen och satsningen #KanDuLova startades av Mittmedia inför valet 2014, och syftet är precis som det låter – att hjälpa medborgarna med att få tydliga besked från partierna. Dessutom öppnar tjänsten för en närmare kontakt mellan väljare och politiker. Under valsatsningen 2014 fick Mittmedias samlade tidningar in över 2000 frågor som fick 13 000 politikersvar.

Inför valet 2018 ansluter sig även Smålänningen till satsningen.

Varför ansluter vi oss till KanDuLova?

– Jag tror att medborgarnas frågor kan lyfta spörsmål somkanske inte annars hade fått utrymme i valrörelsen. Det häftiga med #kandulovaär att medborgarna styr frågeställningen – och det blir därmed också en litentermometer för politikerna, som får veta vilka frågor som engagerar deraspotentiella väljare, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Vad hoppas du få ut av satsningen?

Annons

– Jag hoppas medborgarna ska kunna ställa politikerna mot väggen och få svar på sina frågor. På detta sättet är vi som tidning med och ökar kunskapen om vad partierna vill och därmed möjligheten för väljarna att göra kloka val. Samtidigt hoppas vi på intressant läsning för alla våra läsare, säger Anna Lilliequist, nyhetschef på Smålänningen.

Vad förväntar du dig av politikerna?

– Att de är aktiva, pålästa och ser sin chans att visa vad de står i konkreta frågor, säger Anna Lilliequist.

För att skicka in din fråga går du in på smalanningen.se/kandulova. Där fyller du enkelt och helt gratis in din fråga och skickar in den till oss. När du skickat in din fråga till #KanDuLova går ett meddelande ut till de aktuella partierna och politikerna. Så snart din fråga skickats iväg kommer du att kunna följa hur och när de svarar i realtid på vår sajt.

– Våra redaktioner kommer att följa diskussionen noggrant och kommer självklart att göra journalistik utifrån de frågor och svar som kommer in. Vårt fokus är den lokala debatten och här kan vi verkligen få koll på medborgarnas hjärtefrågor, säger Patricia Svensson.

Vilken förändring vill du se efter valet 2018? Skicka in till #KanDuLova med start den 1 augusti 2018!