– Det här är ett snöbollsärende, utredningen bara sväller. Vi har jobbat länge med det här och vi har haft stöd av utredare från Växjö, men vi har ett gediget arbete framför oss, säger Frederik Svärd, tillförordnad utredningschef vid polisen i Ljungby.

Ingången till härvan är en stöld på torvfabriken Jiffy Unitorv på Norra Gamla Vägen vid Möckeln i Älmhult den 9-11 september.

En hjullastare värd över en miljon kronor och verktyg stals den helgen på torvfabriken, enligt polisen.

Polisen hittade snart spår som ledde till andra stölder av maskiner, bilar och olika fordon. Flera poliser och utredare i Ljungby, Växjö och Älmhult har varit inkopplade i ett ärende som bara har vuxit.

Häktad för grov stöld

En man i 45-årsåldern sitter sedan tidigare häktad i ärendet, misstänkt för grov stöld. Han ska tidigare ha bott i Ryssby.

– De här personerna rör sig över stora områden. Han har ingen fast adress, men han har tidigare bott i Ljungby kommun under ett antal år, säger Henrik Johansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ljungby.

Spåren i utredningen har lett till en gård utanför Tingsryd. På måndagen gjorde polisen en husrannsakan på gården efter misstankar om att det skulle finnas stöldgods där.

Polisen hittade en mängd med misstänkt stöldgods vid husrannsakan.

– Det hittades hjullastare och andra maskiner i en ladugård på gården och en personbil, en Volvo 264 som tillhör en man i Ljungby kommun, berättar Henrik Johansson.

– Ägaren visste inte att bilen hade blivit stulen, det är en veteranbil och det är ingen bil han kör dagligen med. Han har haft den stående på en adress i Ljungby kommun, men han har inte varit där på ett tag.

Kan finnas fler gärningsmän

Bilen ska vara värd runt 80 000 kronor och den är i gott skick även efter stölden. Stölden ska ha skett under det senaste året.

Nu har polisen kvar bilen ett tag för att göra en teknisk undersökning, men snart är den i mannens ägo igen.

På gården utanför Tingsryd fanns en man i 55-årsåldern som hämtades in av polisen. Han anhölls misstänkt för stöld alternativt häleri, uppger polisen. Han ska inte ha någon koppling till Ljungby.

Men det kan finnas fler gärningsmän i den här stöldhärvan. Polisen vill inte ge så mycket detaljer i ärendet än.

Utredningen leds av kammaråklagare Johnny Filipsson i Växjö och utredare i Älmhult arbetar ihop med sina kollegor i Växjö i ärendet.

I hela södra Sverige

Flera stölder i Ljungby, Älmhult och Markaryd det senaste året kan eventuellt klaras upp i den här utredningen.

Polisen har bland annat hittat ett antal bilar, en husbil, en husvagn och ett antal hjullastare och båtar som är misstänkt stöldgods. Det totala värdet är på flera miljoner kronor, uppger polisen.

– Ingången till utredningen var stölden på torvfabriken i Älmhult, men under utredningens gång har det kommit fram flera nya uppgifter om stöldgods och vi har en hel del stöldgods nu. Det ena har gett det andra och utredningsläget ser gynnsamt ut, förklarar Frederik Svärd vid polisen i Ljungby.

– Brotten kan ha begåtts i hela södra Sverige, och jag kan tänka mig att det finns folk i våra kommuner och angränsande kommuner som kommer få tillbaka sina stulna saker. Möjligheten finns, men det är egentligen lite för tidigt att säga det än, lägger han till.