– Det är ett lågtryck med tillhörande regn som kommer att dra in över de sydligaste delarna av Götaland under onsdagseftermiddagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI, till TT.

Under torsdagen kan regnovädret orsaka höga flöden i mindre vattendrag och enligt SMHI:s hemsida kan det även förekomma mindre översvämningar. De höga flödena väntas nå sin kulmen under torsdagen för att sedan avta under fredag och lördag.

För Kattegatt och Öresund är klass 1-varningar för kuling utfärdade under onsdagen. På sin sajt skriver SMHI att väderleken gör det farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vistas på havet.

På onsdagseftermiddagen meddelade TT att Trafikverket nu ställer in trafiken helt på banor där det finns risk att träd faller över spåren. På andra banor kan tågen eventuellt gå med reducerad hastighet. Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad, enligt TT.