Datorspelfestivalen Dreamhack, som firar 20 år i år, växer så det knakar och nytt besöksrekord väntas under festivalen i slutet av november.

FAKTA: E-sport

E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för icke-atletiska tävlingar som utförs på..

FAKTA: E-sport

E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för icke-atletiska tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna kan spelas via internet, via ett lokalt nätverk eller med spelare som samsas vid samma spelmaskin. Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft.

Och på plats under festivalen finns bland annat KittyPlaysGames, Sodapoppin och Yacine ”YZN” Laghmari, den sistnämnde är störst i Sverige på spelet Counter-Strike.

– Det här är personer som lägger ner otroligt mycket tid på nätet, upp mot 18 timmar per dygn, och eftersom våra kunder konsumerar mycket dataspel, både som spelare och tittare, bildas jättestora fanklubbar, säger Fredrik Nyström, pressansvarig på DH.

Fans som nu kan följa sina internetkändisar på plats i Jönköping.

Annons

– Vi gjorde något liknande under sommarens DH och det var mycket uppskattat. Men det är inte bara den här trion som kommer. Bara under den här veckan kommer fler namn att presenteras, säger Fredrik Nyström.

Bred blandning

– Det viktigaste för oss är innehållet, där vi vill erbjuda våra kunder en så bred blandning som möjligt, och till novemberfestivalen hoppas vi på ett tiotal kändisbesök.

KittyPlaysGames, eller Kristen Pickle som den 22-åriga kanadensiskan heter, har gjort en kometkarriär och bara efter ett drygt halvår har hon fått runt 200 000 följare.

Hennes närvaro på Dreamhack uppskattas inte av alla, om ska tro en del inlägg på Facebook?

– Hon var här även i somras och är uppenbarligen en kontroversiell person, men också en duktig streamare och underhållare som gör sin grej, så det är verkligen tråkigt att folk beter sig illa på nätet, säger Fredrik Nyström.

– Men vi bannar folk på Facebook i den mån vi har tid.

E-sporten växer i rasande fart och de nya superkändisarna kan tack vare prenumerationer, reklam och sponsorer arbeta heltid med spelandet. En av de mest populära streamtjänsterna, Twitch, lockar tiotusentals tittare varje dag.

Inte undra på att även intresset för Dreamhack växer så det knakar.