Det var i fredagens hemmapremiär i Hockeyallsvenskan som personer ur supportergruppen Ultras Ljungby inte fick komma in i Ljungby Arena. En händelse som fick stor uppmärksamhet i svensk media.

En av orsakerna till att Ultras Ljungby stoppades i dörren ska ha varit att deras tröjor, där symbolen är en kille med keps som skymmer ansiktet, ska ha varit förbjudna av klubben. En klädsel som är kopplad till fascism, hävdade Trojas ordförande Pelle Wass.

– Det står för rätt starka budskap, fascism och annat som vi inte vill vara förknippade med, sa han till Sportbladet efter matchen.

Beslutet handlade dock inte bara om klädseln utan även om Ultras Ljungbys historik som innehåller både våld och pyroteknik, menade Patrik Svensson, säkerhetsansvarig i klubben.

Sponsorer tryckte på

Annons

– Om det är den supporterkulturen folk vill ha så är det utan mig som säkerhetschef. Jag har en vision för en läktarkultur, jag vill ha en öppen arena där alla känner sig välkomna och kan ha trevligt. Och framför allt en arena folk vill komma tillbaka till, sa Patrik Svensson till Smålänningen.

Ordförande Pelle Wass sa till tidningen under söndagen att beslutet att porta Ultras Ljungby delvis kommit till efter påtryckningar av sponsorer.

– Vi har pratat internt efter fredagens händelser och beslutet står fast. Det är ett beslut som tagits tillsammans med polis och säkerhetsansvarig. De kunde inte garantera säkerheten annars, berättade Wass.

Nu har den största supportergruppen Troja Support gått ut med ett officiellt uttalande där man stödjer Ultras Ljungby i den heta frågan.

”Maktutövning”

”Ja, Trojas ledning gjorde bort sig fullständigt i fredags och man pissade på oss supportrar genom att inte tillåta alla inträde i hallen. Stödet för oss har varit massivt och utan förbehåll från alla håll”, skriver gruppen.

Troja Support meddelar att de startat en swish-insamling för att få ekonomi till att driva en juridisk process mot klubben, eftersom de vill pröva om det är lagligt att porta åskådare för att de har en specifik klädsel. De startar insamlingen för att ”på bästa sätt bemöta denna maktutövning”, som de kallar det.

Supporterföreningen vill också stämma ordförande Pelle Wass för förtal.

”Detta med anledning av att han kallade de som tillhör UltrasLjungby för fascister. Vi hoppas alla ställer upp och bidrar med det man har möjlighet till och står upp för en positiv läktarkultur och mot förnedrande behandling från Trojas ledning”.