– Det känns skönt att komma igång igen, nu hoppas jag att våra stamgäster kommer tillbaka, säger Jimmy Årebjer, delägare av Suriyothai i Ljungby.

Det var vid 14-tiden den 25 juli det började brinna i en fritös på Suriyothai Restaurang på Kungsgatan i Ljungby.

Mitt bland matgäster som satt utomhus på den intilliggande pizzerian och åt, sprang rökdykare och brandmän med stegar och slangar.

Branden spred sig upp i fläktsystemet som ligger utanpå husfasaden på baksidan till fastigheten. Räddningstjänsten lyckades släcka branden snabbt.

Stora förluster

Genast stod det klart att man skulle bli tvungen att sanera köket och serveringsdelen i restaurangen på grund av rökskadorna och att man var tvungen att byta ut hela ventilationsanläggningen.

Annons

Några dagar efter branden sa delägaren Suriyothai, Jimmy Årebjer, att det skulle ta upp till två månader att sanera lokalen och att byta ut ventilationssystemet.

Han beräknade att restaurangen inte skulle kunna öppna förrän i början av september. Det handlade då om runt 500 000 kronor i förlorade intäkter, nu är det uppe i runt 800 000 kronor, enligt Jimmy Årebjer.

Nu har det snart gått tre månader sedan branden och Suriyothai har fortfarande inte öppnat.

Bygger om

Skälet har varit att man har utrett om det är företagets försäkringsbolag eller fastighetsägarens försäkringsbolag som ska stå för skadorna för saneringen.

– Men det har löst sig nu, den nya ventilationen går på fastighetsägarens försäkringsbolag och köket och serveringsdelen i restaurangen går på vårt försäkringsbolag, berättar Jimmy Årebjer.

– Så vi öppnar nästa vecka, det borde vi klara. Men jag kan inte säga exakt vilken dag det blir. Jag tror att de är där och bygger om nu. Nu är det bara att köra igång igen.

Nästan tre månader har gått utan att Suriyothai haft öppet. I mitten av november öppnar dessutom Rosegarden vid Stora Torget i Ljungby.

Rosegarden serverar asiatisk mat, precis som Suriyothai.

– Jag tror och hoppas att det inte ska påverka oss. Det är tråkigt att vi har haft stängt så länge, men det går inte göra något åt det. Nu hoppas jag att våra trogna gäster kommer tillbaka till oss, säger Jimmy Årebjer.