Fanny Roos är just hemkommen från friidrotts-VM i London. Vid kvalet i tisdags stötte hon 17,31 och det räckte inte för att gå till final.

Efteråt var hon besviken.

— Jag gör samma fel i alla stötar och det är svårt att rätta till det när man är mitt upp i det. Jag drar iväg med överkroppen för tidigt och då finns det ingen kraft att stöta med på slutet, sade Fanny Roos till Smålänningen efter sitt VM-uttåg.

Men tillbaka hemma i Sverige stämde allt på nytt. Vid lördagens junior-SM i Gävle stötte hon 18,20 – nytt svenskt rekord, tre centimeter bättre än den tidigare rekordinnehavaren Helena Engmans notering från 2010.

TT: Vad gjorde du annorlunda i jämfört med VM?

Annons

— Jag var lite lugnare i starten och kunde använda benen lite mer, på VM var jag väldigt ivrig och kom inte i någon bra position att stöta iväg kulan på. Nu kunde jag trycka till kulan på slutet. Jag var lugnare i starten, säger Fanny Roos.

Hur mycket spelade det in att JSM var en mindre tävling jämfört med VM, påverkade det något?

– Nej, det tänkte jag inte på. Jag ville mycket på VM och det är lätt att man blir lite ivrig.

Fanny Roos har flera gånger i sommar varit nära att slå Helena Engmans svenska rekord. Det tidigare personliga rekordet, 18,16 satte hon vid en tävling i Finland i juni och bara veckan innan friidrotts-VM stötte Fanny Roos 18,14 vid HAIS-spelen i Hässleholm.

18,20 hade räckt till en sjunde plats i VM-finalen som avgjordes i torsdags.

Fanny Roos säger att hon känner sig i mycket bra form och tror att det finns möjligheter att ytterligare förbättra det svenska rekordet den närmaste tiden.