Nu har Ljungbytjejen Frida Thelin och hennes vän Johanna Hedberg fått klartecken av SVT att vill vara med och finansiera delar av deras nya kortfilm.

– SVT sökte efter porträtt på ”djur och människor” och då kände vi att det var något som skulle kunna passa oss perfekt, berättar Frida Thelin.

Idén till filmen kom från deras egna liv, vilket det alltid gör när de skapar nya projekt.

Fridas mamma jobbar inom vården och har ofta berättat för Frida hur viktiga djur är för äldre personer och Johannas mormor hade en jobbig tid då hennes hund gick bort.

Frida och Johanna bestämde sig därför för att kortfilmen skulle handla om Johannas mormor.

När Johannas mormor var 85 år gick hennes hund bort och när hon berättade för personer i sin omgivning att hon ville skaffa en ny fick hon till svar att de tyckte hon var för gammal.

– Hon fick känslan att hon bara skulle gå hemma och vänta på den dagen hon skulle gå bort, berättar Frida.

Men stark som hon var gick hon emot alla andras tyckande och skaffade sig en ny hund. Frida och Johanna har följt hennes vardag under våren och sommaren, om hur det är att inte ge upp trots sin ålder.

– Resan med filmen började inte så bra då vi efter första dagen skulle visa upp materialet för våra familjer och upptäckte att hårddisken hade kraschat. Men det var bara att filma om igen och skaffa fler hårdiskar, berättar Frida.

Efter den nya inspelningen skickade de upp en så kallad pilot till SVT, en snutt av filmen som visade hur den skulle kunna bli, och SVT ringde upp och bokade ett möte med dem.

Annons

– De sa direkt att de tyckte om vårt koncept och de gillade att vi var två kvinniga regissörer, vilket är lite ovanligt, berättar Frida.

SVT går in med 100 000 kronor som ska gå till tiden för klippningen och redigeringen av filmen.

– Vi har tio timmar lång film som vi nu ska klippa ner till bara åtta minuter, skrattar Frida som aldrig har klippt film tidigare.

De båda tjejerna är utbildade musikalartister, de studerade tre år tillsammans i Göteborg. När Frida fick ta över en filmkamera från sin pappa, började en ny resa och båda blev intresserade av film. De kunde inget om branschen men det hindrade inte dem från att ge sig in i den.

– Vi är nog lite naiva och orädda för att kasta oss ut i något nytt. Vi bruka tänka ”Hur svårt kan det vara?”, berättar Frida.

Det som de har lärt sig nu är att man i filmbranschen måste ha många bollar i luften samtidigt, för det kan ta tid att få igenom sina idéer.

– Vi har precis börjat fundera på en andra säsong av vår gravidserie som vi gör åt Expressen och sen har vi planer på att göra en film om gruppdynamik, hur olika grupper påverkar och förstärker oss människor, berättar Frida.

Alla filmidéer de får tar de från sina egna liv, så även idén om gruppdynamiken. Fridas bror, Robin Johansson, är ishockeymålvakt och spelar i Troja-Ljungby. Under hela förra säsongen befann sig Frida och Johanna i klacken på Trojas matcher, både på hemma- och bortamatcherna.

– Vi förstod ju att klacken levde för detta, de tog fritt från sina jobb för att kunna åka iväg på alla matcher. Själv är jag egentligen helt ointresserad av sport men klacken påverkade mig så mycket så det slutade med att jag skrek ut ”heja Robin” under matcherna, skrattar Frida.

Den påverkan som grupper gör är nu tänkt att bli en film och den kommer troligtvis att spelas in i Ljungby.

– Vi känner att vi vill få med den småländska dialekten och det hade varit kul om någon från klacken också skulle kunna tänka sig att vara med, berättar Frida.

Eftersom Frida och Johanna använder sig mycket av sina egna liv och även sig själva framför kameran, använder de sig av namnen Tanja och Vera i branschen. De hoppas att deras kortfilm om Johannas mormor ska visas på flera olika filmfestivaler innan den släpps och sänds på SVT.

– Det är en dröm om den får visas på Göteborgs filmfestival, säger Frida.

Se Tanja och Veras första avsnitt av gravidserien