Om jag ska vara helt ärlig har jag inte ens tänkt tanken innan, att all den lyxkonsumtion som de allra flesta människors vardag består av drabbar vårt klimat så mycket som det gör. Låna, återbruka eller köpa second hand är något man kan göra för att visa hänsyn till vårt klimat. Visste du att det minskar miljö- och klimatpåverkan med 97-100 procent?

Örebro kommun har en kampanj som heter Klimatsmart Vardag där det är precis den utmaningen som människor får ta del av. Det är en kampanj för att människor ska få en tankeställare samt inspireras till att vilja förbättra klimatet. Jag tycker att kampanjen är en riktigt bra idé då jag tror att många människor konsumerar i en takt som egentligen är på tok för hög.

Men varför? Många gånger tror jag att vi konsumerar för stunden utan någon större eftertanke. Det känns bra, just då, och därför köper vi det där klädesplagget som kanske inte ens kommer att bli använt. En månad utan lyxkonsumtion får oss kanske i stället att börja fundera i andra banor.

Annons

Man kanske väljer att köpa begagnat eller varför inte försöka laga det man har hemma i stället för att gå raka vägen till närmaste butik.

Kampanjen handlar om att man, i stället för att lägga pengar på lyxvaror, kan använda pengarna till att gå ut och äta eller varför inte på krogbesök. Det betyder alltså att oavsett om man väljer lyxvaran eller ett restaurangbesök kommer pengarna att hamna hos verksamheter i staden.

Dessutom anordnas aktiviteter som klädbytardagar och lånegarderober vilket för mig låter som ett perfekt sätt att hitta nya kläder för den som vill vara klimatsmart, känna sig fin i ett nytt klädesplagg samt spara pengar. I mina öron låter en månad utan lyxkonsumtion inte alls omöjligt men dock tror jag att man börjar konsumera med mer eftertanke än förut. För hur många av oss tänker på hur lång tid det tar för den där elektronikprylen att brytas ner, som enbart är köpt för att lyxa till vår vardag?

Jag tror att för många känns det som att man genom en konsumtionsfri månad inte gör någon större skillnad, men du skulle kunna lära någon annan att vara smart för klimatets och miljöns skull. Den personen kommer i sin tur att berätta det för någon annan, sedan kanske en hel del andra gör samma sak utan att du vet om det. Helt plötsligt blev ni faktiskt rätt många.

En liten förändring tillsammans med många andra kan helt plötsligt bli något stort. För jag tycker, precis som många andra, att vi måste vara rädda om det vi har. När vi lämnar över den jorden vi lever på till våra barn och barnbarn så känns det som att det minsta vi kan göra är att ge den i samma skick som den var när vi tog över den. Eller varför inte i ett ännu bättre?

 

Vilma Schmidt

 

Fotnot: Vilma Schmidt går andra året på Sunnerbogymnasiet i Ljungby och har nyligen praktiserat på Smålänningen. Vill du ta del av fler av Vilmas tankar kan du läsa hennes blogg på adressen http://nouw.com/vilmaschmidt