— En del av det var väldigt tragiska händelser, då kan det ju kännas väldigt konstigt att prata om rekord. Men människor måste få reda på vad som händer på något sätt och nu fick de det från oss, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hallpressen.

Fakta: Webbstatistik vecka 11

Besök på Hallpressens sajter: 1 792 309

Sidvisningar på Hallpressens sajter: 5 169 230..

Fakta: Webbstatistik vecka 11

Besök på Hallpressens sajter: 1 792 309

Sidvisningar på Hallpressens sajter: 5 169 230

Besök på smalanningen.se : 154 554

Sidvisningar på smalanningen.se: 493 095

Hon ser trafiken som en form av kvitto på att redaktionerna lägger krut på rätt saker.

— Vi satsar på att vara bäst och ge mest både vad gäller snabb nyhetsrapportering och den fördjupande journalistiken. Det är en viktig grundsten för demokratin i samhället.

Hur mycket påverkas resultatet av vad som händer och hur mycket är hårt jobb från redaktionen?

— Våra redaktioner jobbar alltid hårt men när vi sätts på prov, när det händer mycket i skarpa nyhetslägen, då måste vi verkligen vara på tårna och ge läsarna och publiken det de vill ha.

Det blir en extra utmaning att jobba under tidspress, något som skiljer sig lite från hur arbetet på redaktionen såg ut när papperstidningen var den enda nyhetskanalen.

Annons

— Vi vill berätta så fort som möjligt - och gärna live. Vi vill gärna leverera både kvalitet och snabbhet och det tycker jag att vi lyckades med.

Koncernen jobbar med att utveckla sin rapportering i de digitala kanalerna. För ett tag sedan lanserades till exempel en funktion i appen Min SML där användaren kan få push-notiser när det händer något i ett eller flera geografiska områden som man valt.

— Apparna är ju en superservice i skarpa nyhetslägen. Det är det bästa sättet att hänga med när det händer saker snabbt. Vi har fått väldigt genomslag där, säger Patricia Svensson.

Vad händer framöver?

— Vi fortsätter att jobba på med utvecklingen av vårt berättande. Vi har en rätt stor satsning på fördjupande journalistik just nu.

Vid nyhetsdesken är det glada miner, även om det inte går att ta paus i nyhetsarbetet för att fira.

— Jag är stolt över att vi kan ge lokala nyheter snabbare än någonsin sju dagar i veckan, samtidigt som vi gör fördjupningar och reportage som engagerar och berör, säger Anna H Lilliequist, nyhetschef på Smålänningen.

Olyckor och dramatiska händelser är det ofta många som tar del av. Bland annat var den tragiska dödsolyckan på en gård utanför Lidhult en av de mest lästa artiklarna under vecka nio till 11.

Men också andra typer av artiklar som Linneas vardag med cancer och om Peter Nielsen som bygger om elevernas slöjdsal var några av de mest lästa under samma period.