Platsen är Nibe där Gerteric Lindquist, koncernchef och vd i Nibe Industrier AB och Nibe AB, är först med att välkomna alla till företaget. Senare blir det också rundvandring på företaget av Gerteric Lindquist och produktionschef Per Hansson, där gästerna får följa hur Nibes alla typer av värmepumpar blir till, med fokus på kompetensutveckling.

För det är det här det handlar om, att ta vara på allas kompetens och inspirera till en lustfylld inlärning. Som Gerteric också betonar så kommer man också längst genom att arbeta tillsammans. Tillsammans blir ett ledord för dagen då detta samarbete mellan Nibe, Markaryds kommun och Mot nya höjder, som i sin tur är ett samarbete mellan Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, GoTech och Länsstyrelsen i Kronoberg vars huvudägare för projektet är Region Kronoberg. Detta är första gången som ett företag står värd för en hel kommuns studiedag.

– Vi vill ta vara på och utveckla de resurser som finns i Markaryd. För oss är det viktigt med ständig utveckling i lärandet och långsiktighet, därför är samarbetet med Mot nya höjder och kommunens skolor ett viktigt steg, säger Gerteric Lindquist, koncernchef på Nibe.

Stort glatt fokus

Sammanlagt är det 130-talet grundskolepedagoger på plats, nu indelade i tre olika grupper. I en av grupperna skrattas det hejdlöst, fokuseras enormt och kreeras till de mest fantastiska skapelser man kan skåda. Alla sätts på prov när de tillsammans ska tillverka konstrobotar av en liten elmotor och pennor, där balansen är viktig. Konstrobotarna ska senare sättas på en platta för att se om de fungerar och vilket mönster de kan bilda när de spinner runt med de färgrika pennorna som gående ben.

Sofie Schentz, Region Kronoberg berättar att i denna utmaning så ingår flera skolämnen som teknik, matte, naturvetenskap, svenska, design, bild och slöjd. Och inte att förglömma vikten av samarbete och en massa goa skratt.

Om kommunikation

I rum nummer tre har nästa grupp samlats och här handlar det om kommunikation. Till hjälp finns det duploklossar och figurer. Katrin Lindwall från Linnéuniversitetet kommer nu att ge instruktioner från ett av rummen till ett annat där några ska bygga samma sak som Katrin efter hennes beskrivning. Ja, där framkommer snart att tvärs över kanske inte har samma innebörd för alla.

Varje års Mot nya höjder har utgått efter ett tema. År 2015 var det En resa genom rymden, vårterminen 2016 var temat Make it happen följt av Make sound happen.

Marcus Brunskog, projektledare för Mot nya höjder är lite hemlighetsfull om vad som kommer att hända nu år 2017 men lovar att avslöja mer lite senare. Men temanamnet säger han, är Make it move.